Trójkolorowy pszenny chlebek

 Lubię bawić się kolorami więc powstał taki chlebek :) a kolory pochodzą od warzyw, naturalne a zatem zdrowe :)




500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
500 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czubata łyżka pure z dyni
2 łyżki zmiksowanego szpinaku


Drożdże i cukier rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać rozczyn drożdżowy, olej i resztę wody. Wyrobić ciasto (użyłam robota) i podzielić na 3 równe części. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać pure z dyni a do trzeciej zmiksowany szpinak. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty które w dowolnej kolejności nałożyć na siebie. Zawinąć je tak aby powstała rolada.
Podłużną foremkę wysmarować masłem i przełożyć zrolowane ciasto. Odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić do rozgrzanego do 200* piekarnika. Piec ok. 50 minut.








Komentarze

Popularne posty