25 stycznia 2021

ZUPA BURACZKOWA, BARSZCZ CZERWONY



   Pyszna i błyskawiczna zupa buraczkowa, to idealna alternatywa dla czasochłonnego barszczu. U nas zyskała ona swych stałych wielbicieli. Dodatkowo jest zupą dietetyczną, u nas bez dodatku śmietany i bez glutenu. Dla zupoholików, to pyszna dodatkowa, dzienna porcja warzyw

 Dla wzbogacenia smaku warto wykorzystać bulion od parzenia wędzonej szynki (jak u mnie) lub dodać podsmażony boczek. 

Inspiracją był przepis znaleziony na stronach tm.


Składniki na 4 porcje:

- 400g obranych buraków (u mnie podłużna, bardziej słodkie)

- 1000g wody (u mnie bulion wędzony, oraz jarzynowy+ woda)

- 2-3 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- 3 ziarna ziela angielskiego

- 2-3 szczypty pieprzu

- sól do smaku

- 2-3 łyżki łyżki czerwonego octu winnego (wykorzystałam zakwas z buraków)

- 2-3 łyżeczki soku z cytryny

- 2-3 łyżeczki cukru/ ksylitolu do smaku

- 100g śmietany słodkiej opcjonalnie (ja nie dodaję)


Buraczki (obrane i umyte) rozdrabniamy na małe kawałki (wykorzystałam blender- rozdrabniacz). 






Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (u mnie bulion jarzynowy, bulion od parzenia szynki+ woda), dodajemy sól do smaku i gotujemy 25 minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, cukier (do smaku), śmietanę jeśli dajemy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Ja dodałam tylko zakwas z buraków, po dodaniu już zupy nie gotowałam.

Podajemy z purre z ziemniaków ze skwarkami lub z pasztecikami z pieczarkami, lub sam.





smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz