Przepis na ciasto bounty, czyli pyszne, czekoladowe ciasto z kremem maślano-kokosowym o delikatnym posmaku wanilii, a całość wykańcza polewa z mleczną oraz gorzką czekoladą. Fani batoników Bounty na pewno będą zachwyceni przepisem! 🙂
Składniki i przepis na ciasto czekoladowe:
- 110g masła
- 90g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 100g mąki pszennej
- 20g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130g kefiru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Miękkie masło ubijamy do puszystości partiami dodając cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Do masy maślanej dodajemy naprzemiennie część kefiru oraz suchych składników, miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy przez około 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Składniki na masę bounty:
- 450g mleka 3.2% (Możemy użyć również mleka kokosowego, migdałowego – według uznania)
- 75g kaszy manny
- 120g wiórków kokosowych
- 150g masła
- 140g cukru pudru
- Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Masło musi być w temperaturze pokojowej.
Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy kaszę manną. Mieszamy chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy przez około 2 minuty na najmniejszym ogniu do momentu, aż masa ponownie zgęstnieje. Gotową masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Miękkie masło ubijamy z cukrami na puszystą masę, a następnie dodajemy partiami przestudzoną masę kokosową. Przekładamy na wystudzony biszkopt i wkładamy na chwilkę do lodówki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 80g czekolady gorzkiej
- 80g czekolady mlecznej
- 160g mleka 3.2%
Wszystkie składniki umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, chwilę studzimy i wylewamy na ciasto. Z wierzchu posypujemy odrobiną wiórków kokosowych.