Brownie z kremem orzechowym

Brownie z kremem orzechowym

Mocno czekoladowy spód i orzechowo-śmietankowy krem sprawiają, że mogłabym je jeść bez końca. Poznałam je na imieninach koleżanki, gdzie zrobiło ogromną furorę i wiedziałam, że muszę je koniecznie dodać na bloga. I tak, brownie z kremem orzechowym, dołączyło do grona moich ulubionych przepisów, gorąco polecam!

Jeśli lubisz takie amerykańskie smaki zapraszam po więcej przepisów tutaj, albo po przepisy na czekoladowe słodkości 🙂


Przepis na brownie z kremem orzechowym


Składniki

ciasto

  • kostka masła (200 g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • szklanka cukru pudru (120 g)
  • 3 jajka
  • szklanka mąki (140 g)

krem orzechowy

  • 500 g mascarpone
  • 2,5 szklanki masła orzechowego (350 g)
  • pół szklanki cukru pudru (60 g)

opcjonalnie

  • opakowanie cukru wanilinowego
  • garść orzeszków ziemnych do posypania

Czas przygotowania: 30 + 20 minut pieczenia
Ilość: 
blacha ciasta o wymiarach 24 x 25 cm*

* Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach tutaj.


Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i cukrem pudrem na małej mocy palnika często mieszając.
  2. W misce miksujemy jajka (można zrobić to ręcznie) i dodajemy do nich czekoladową masę, następnie całość dokładnie mieszamy.
  3. Do ciasta dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
  4. Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o wymiarach 24 x 25 cm). Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut. Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach znajdziesz tutaj.
  5. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na blacie (nie zapomnijcie go wyjąć z piekarnika, gdyż czas pieczenia brownie jest bardzo ważny!).
  6. Gdy brownie ostygnie ubijamy zimne mascarpone z cukrem pudrem i opcjonalnie cukrem wanilinowym na średnich obrotach dopóki krem nie zwiększy objętości trzykrotnie. Do kremu dodajemy masło orzechowe i miksujemy dopóki składniki się nie połączą.
  7. Następnie smarujemy brownie kremem orzechowym i opcjonalnie posypujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki orzeszkami ziemnymi.
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce, co więcej można je również zamrozić.
Brownie z kremem orzechowym
Brownie z kremem orzechowym

Wymiary blachy a czas pieczenia

wymiary blachy [cm]powierzchnia[cm2]czas pieczenia [min]
17 x 24,
tortownica średnica 24 cm
400-45025
20 x 30,
24 x 25,
60020

Czas pieczenia zależy od powierzchni blachy, im większa powierzchnia tym krótszy czas pieczenia. Podane czasy odpowiadają mojemu piekarnikowi i mogą się różnić w innych piekarnikach.
Daj znać w komentarzu ile czasu wymaga Twoje idealne brownie 😉


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


2 thoughts on “Brownie z kremem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.