Irish Coffee – Kawa po irlandzku – jeśli lubicie kawkę w słodkim, bogatym w smaku wydaniu – koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kawa ta podobno została wymyślona na pokładzie irlandzkiego samolotu, który musiał zawrócić z powodu złych warunków pogodowych. Aby poprawić humor niezadowolonym podróżnym wymyślono i podano kawę z dodatkiem cukru, whiskey i bitej śmietany.

Kawę tę oczywiście możecie zrobić w domu w dwu wersjach – albo klasycznej, z dodatkiem alkoholu albo tej bezalkoholowej wspomagając się syropem o smaku Irish Cream. Dobra, mocna kawa to podstawa i koniecznie bita śmietana.

Taki gorący napój z prądem i słodką śmietanką z pewnością umili zimne dni czy wieczory.

 

 

PRZEPIS IRISH COFFEE

Składniki:

wersja klasyczna:

  • 150 ml zaparzonej, mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 50 ml whiskey
  • bita śmietana

wersja bezalkoholowa:

  • 150 ml zaparzonej, mocnej kawy
  • 50 ml (lub więcej) syropu Irish Cream
  • bita śmietana

 

 

Jak zrobić Irish Coffee:

  1. Najpierw do ogrzanej szklanki z uszkiem wlewamy zaparzoną, mocną kawę.
  2. Następnie do kawy dodajemy cukier i whiskey lub w przypadku wersji bezalkoholowej syrop o smaku Irish Cream, mieszamy.
  3. Potem zostaje nam już jedynie dopełnienie kawy bitą śmietaną.
  4. Kawę podajemy od razu.