Blog posts

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

drugie danie, Grzyby, Kurczak, Obiady

Przepis na soczyste roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami i cebulą. Faszerowane udka z kurczaka to pomysł na drugie danie lub na pyszną przystawkę. Jeśli zastanawiasz się: Co zrobić z udka z kurczaka? lub Jak zrobić udka z kurczaka na obiad? Zapraszamy na nasz prosty przepis, dzięki któremu wszystko przygotujesz bez użycia piekarnika.

Roladki z udka kurczaka to pomysł na podanie tego bardzo popularnego mięsa w niebanalny sposób. Co więcej, mięso z udek kurczaka jest zdecydowanie bardziej soczyste niż na przykład pierś z kurczaka. Ta druga dość często po smażeniu lub pieczeniu staje się sucha. Natomiast udka, to część kurczaka bardzo wdzięczna w przygotowaniu oraz naszym zdaniem o niebo lepsza w smaku.

Udka faszerowane przepis z którym każdy sobie bez problemu poradzi. Z przepisu dowiesz się jak wyluzować ćwiartkę albo udziec z kurczaka. To naprawdę nie jest trudne! A po usunięciu kości i chrząstek zostaje nam delikatne mięso, wręcz idealne do wypełnienia farszem. Nasze faszerowane roladki z kurczaka są nadziane pachnącymi pieczarkami z cebulą i mieszanką aromatycznych ziół.

Roladki z udek kurczaka przepis który zawsze możesz dowolnie zmodyfikować. Roladki z udek ze szpinakiem, roladki z mozzarellą, roladki z mięsem mielonym. Inne smaki, inne dodatki, ale zawsze tak samo mięciutkie i delikatne mięso. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie dodany do Waszych „ulubionych” 🙂

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami


Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Składniki:

  • udziec z kurczaka: 8 szt.
  • słodka papryka: 1 łyżeczka
  • czosnek: 2 ząbki
  • sól: 0,5 łyżeczki
  • czarny pieprz: 0,5 łyżeczki
  • masło do smażenia: 2 łyżki

oraz:

  • pieczarki: 300 g
  • cebula: 1 duża
  • masło: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 0,5 łyżeczki
  • sól: 1/3 łyżeczki
  • czosnek: 1 ząbek
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek: 1 łyżeczka

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami


Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Przygotowanie:

Czyste udka przekrawamy na pół oddzielając udziec od podudzia. Udziec układamy na desce skórą do dołu. Od miejsca, które było połączone z pałką zaczynamy luzowanie ostrym cienkim nożem. Nacinamy mięso wzdłuż kości, aż do samego kręgosłupa. Odcinamy od stawów i zaczynając od stanu kolanowego zsuwamy mięso z kości. Uważając, aby nie ponacinać skóry.

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Tak przygotowane mięso nacieramy od środka mieszanką słodkiej papryki, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz soli i pieprzu. Odkładamy na 30 minut.

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Smażymy 10 minut. Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawy.

 

Mięso układamy skórą do dołu. Na każdy udziec nakładamy porcję nadzienia. Cienko ją rozprowadzamy, a następnie zwijamy w roladkę i spinamy dwoma wykałaczkami. Nie nakładajmy zbyt dużej ilości farszu, ponieważ w trakcie smażenia, mięso będzie się kurczyć i może popękać.

Na patelni rozgrzewamy masło, układamy roladki łączeniem do spodu i wolno smażymy z każdej strony.

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Zrumienione roladki z udek kurczaka przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i wolno dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec wyłączamy palnik i zostawiamy na kolejne 10 minut, żeby doszły.

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na mięsne roladki. Polecamy: roladki schabowe z piekarnika, pyszne flamenquiny z Kordoby, roladki z piersi kurczaka oraz przekąskowe roladki z szynki.

Życzymy smacznego!

Roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami

Napisz komentarz