Kotlety z tuńczyka i serka wiejskiego
Proste kotlety z tuńczyka i serka wiejskiego, które robi się chwilę – sa smazone na minimalnej ilości tłuszczu i można je zrobić również w wersji bezglutenowej. Mięciutkie, z zewnątrz chrupiące i znikające w tempie ekspresowym. Można je podać z ulubioną sałatką albo surówką i jogurtem , tzatziki albo sosem czosnkowym.
Kotlety z tuńczyka i serka wiejskiego
Ilość: 8 kotlecików
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 4-5 łyżek mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej – mąki z ciecierzycy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i szczypior drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki. masa będzie lepka.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju (tylko do przykrycia dnia). Formujemy dłońmi kotlety i kładziemy na patelnię, lekko rozpłaszczając dłonią. Smażymy na złoto, po około 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcnziku papierowym.
- Podajemy z ulubioną sałatką np. rozposznką z pomidorkami, tabbouleh albo surówką. Można dodać również jogurt wymieszany z solą, pieprzem i czosnkiem lub ulubiony sos – np. sos czosnkowy ze słonecznika.
Smacznego!
Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!
Zobacz także:
Dietetyczny lemon curd czyli krem cytrynowy
Bliskowschodnia sałatka z kaszą bulgur i hummusem z batatami
Bezglutenowa pizza z batatów z cukinią i kozim serem
Caponata
Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
Wege burger z jackfruitem
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną z serem korycińskim
Kaszotto ze szparagami i szpinakiem - kasza jaglana ze szpar...
Sernikobrownie z malinami i o tym, jak zrobiłam to zdjęcie
Różowy smoothie bowl z wiśniami i pitają