Rolada szpinakowa

rolada szpinakowa

Taka rolada szpinakowo-łososiowa to hit na każdej imprezie. U nas rolada szpinakowa z łososiem wędzonym najczęściej pojawia się na Sylwestra oraz jako przekąska na Boże Narodzenie.

Rolada szpinakowa z łososiem – Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pełna łyżka masła do smażenia
  • 2 opakowania serka kanapkowego puszystego typu Almette, NaTurek (najlepiej o wyrazistym smaku: u mnie 1 śmietankowy i 1 chrzanowy lub ze szczypiorkiem i cebulką)
  • 200 g wędzonego łososia

Przepis na roladę szpinakową:

  1. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło. Wrzucić posiekany czosnek i smażyć przez pół minuty. Kolejno dodać szpinak, zwiększyć płomień i smażyć, co jakiś czas mieszając, do czasu aż woda ze szpinaku odparuje. Kolejno dodać śmietanę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż nadmiar płynów odparuje. Na koniec doprawić szpinak do smaku solą i pieprzem. Zestawić patelnię z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Szpinak przełożyć do miski, dodać żółtka oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Kolejno dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą szpinakową.
  4. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim rozprowadzić łyżką masę szpinakową.
  5. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Piec placek szpinakowy przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę z piekarnika, a placek szpinakowy przełożyć na blat kuchenny i odstawić go na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Kolejno zawinąć go w rulon (a papierze) i odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie delikatnie oddzielić ciasto szpinakowe od papieru, pozostawiając jednak placek szpinakowy na papierze. Górną jego warstwę posmarować wymieszanymi ze sobą dwoma serkami kanapkowymi. Na wierzchu ułożyć łososia, a następnie całość zawinąć w dość ciasną roladę. Zawinąć w papier i schować do lodówki na ok. 30 minut, by rolada odpowiednio się schłodziła i łatwiej kroiła.
  6. Po tym czasie można kroić roladę na plastry, najlepiej takie o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Rolada szpinakowa z łososiem gotowa! Smacznego!

Na imprezę polecam także nasz domowy: sos czosnkowy.

rolada szpinakowo lososiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *