Pomarańczowe brownie

Wszystkim Babciom i Dziadkom chciałam życzyć przede wszystkim zdrówka i dużo uśmiechu każdego dnia. A dla osłody podrzucam czekoladowe brownie :)

Składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady

- skórka i sok z jednej pomarańczy

- 120 g mąki pszennej

- 5 jajek

- 200 g masła

- 200 g cukru

- 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie dodajemy sok z pomarańczy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana jest szklista dodajemy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo czekoladę oraz mąkę wymieszaną z kakao i skórką pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 35 minut w 180 C. 


Komentarze