Ulubione zupy każdego pokolenia Polaków

Ulubione zupy każdego pokolenia Polaków

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia talerza zupy, bo tak lubi ten płynny, smaczny i wartościowy dla organizmu posiłek. Są też i tacy, którzy nie mają czasu na gotowanie. Więc raz na dwa dni gotują pożywną zupę i wstawiają do lodówki na następny dzień. Nie brak też i takich osób, które nie bardzo potrafią gotować, no chyba, że zupę. Bo zupę można przyrządzać ze wszystkiego, co wpadnie w ręce. Nie da się też zepsuć dania, jakim jest zupa, gdyż przyprawy ratują sytuację i zupa zawsze jest udanym daniem.

Ulubione zupy każdego pokolenia Polaków

Jakie są ulubione zupy Polaków?

Starsze pokolenie Polaków lubuje się w zupach tradycyjnych. Do takich zup zalicza się krupnik, rosół, zupę kapuścianą, zupę szczawiową, zupę cebulową, pęczak, szary barszcz, żurek, a także zupę mleczną z zacierkami lub lanymi kluskami. Starsze pokolenie woli zupy niezbyt mocno doprawione, dobrze rozgotowane, zupy gęste i zupy z dodatkiem mięsa oraz gulasze i sosy. Te ostatnie mogą mieć różne smaki. Sosy mogą być ostre, kwaśne, słone, łagodne, a nawet słodkie. Sos pod względem konsystencji jest podobny do zupy krem. Sosy zazwyczaj spożywane są na gorąco lub na ciepło, lecz można spożywać je również na zimno, a zwłaszcza te słodkie, lecz także i inne w smaku, jak na przykład sos tatarski, sos chrzanowy, sos musztardowy lub sos pomidorowy.

Natomiast młodsze pokolenie nie przepada raczej za mięsem w zupie, jak i za zbyt gęstymi i rozgotowanymi zupami. Preferuje wywar warzywny, który jest dobrze doprawiony do smaku. Młode pokolenie uwielbia zupę pomidorową, zupę jarzynową i zupy krem.

A jak jest z zupami w proszku?

Zupy w proszku, to wygodna alternatywa, bo wystarczy tylko zagotować wodę i zalać gorący kubek, czy też zaparzyć zupkę chińską z makaronem. Albo ugotować wodę z ziemniakami i dodać proszek z torebki, wymieszać i pogotować przez chwilę. W sprzedaży są też zamrożone składniki do zup, a nawet mrożone zupy nadające się bezpośrednio do jedzenia po podgrzaniu. Taki rodzaj zup oszczędza nasz czas, lecz nie jest tym samym, co gotowana we własnej kuchni od podstaw zupa nie posiadająca konserwantów.
Z pośród ofert sklepowych często wybieramy takie produkty, jak gorący kubek lub barszcz czerwony z torebki, aby zjeść coś ciepłego będąc na przykład w pracy. Zupka taka może być dodatkiem do kanapki przygotowanej w domu na drugie śniadanie zjadane w pracy. Jednak będąc w domu tęsknimy za domowymi zupami bogatymi w konkret i takimi na jakie mamy apetyt.

Czy w zupkach w proszku czyhają na nas bezpieczeństwa?

Kupując gotowe zupy zawsze warto sprawdzić etykietę, aby zapoznać się nie tylko z terminem ważności, lecz również ze składem oraz ilością użytych konserwantów. Gdyż czasem może być taki skład, który jest zagrożeniem dla zdrowia konsumenta.

Co złego może zawierać produkt w torebce lub kubku?

  • Produkt może zawierać azotany, które źle wpływają na wiele organów ludzkiego organizmu.
  • Inną substancją szkodliwą są kwasy tłuszczowe mające negatywny wpływ na organizm człowieka, a zwłaszcza kwasy te niebezpieczne są dla ludzi cierpiących na choroby związane z układem krążenia.
  • Glutaminian sodu, to kolejny potencjalny składnik szkodzący organizmowi ludzkiemu. Powoduje on zaburzenia metabolizmu i prowadzi do otyłości.

Nie można jednak uznać, że zupki w proszku od razu zabijają. Na pewno nie zaszkodzą, gdy będą spożywane od czasu do czasu, a nie konsumowane systematycznie każdego dnia. Czasem każdy z nas sięga po takie zupki w chwilach szczególnych, gdy chce natychmiast zjeść coś ciepłego, bo głód nadmiernie dokucza. Albo, gdy ktoś poczuje apetyt na taki produkt będący smacznym i szybkim daniem.

Reasumując. Wszystko dopuszczalne do użycia i stosowane z umiarem jest zdrowe dla człowieka, byle nie przesadzać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*