Burak - coraz bardziej modne warzywo

Burak – coraz bardziej modne warzywo

Są już nie tylko podstawą barszczyku i jarzynki na ciepło. Doceniamy ich wartości zdrowotne: zawierają dużo witaminy C, A i K, są cennym źródłem błonnika. Warto spożywać je też ze względu na składniki mineralne – magnez, żelazo, potas i wiele innych. Są też podstawą wielu interesujących dań.

Burak - coraz bardziej modne warzywo

Najzdrowsze są te spożywane a surowo. W tej właśnie formie buraki są najcenniejsze, ale nie każdy lubi chrupać je na surowo (swą dość twarde) i akceptuje ich specyficzny smak. Natomiast sok z buraków z dodatkiem jabłkowego lub cytrusowego smakuje wybornie. Wartościowy i pyszny jest także zakwas, stosowany jako baza do domowego barszczu lub po prostu do picia.

Generalnie do większości potraw stosujemy buraki po obróbce cieplnej. Nie należy ich obierać (skórka po wystudzeniu zejdzie z łatwością). Do gotowania wybierajmy sztuki twarde, z jędrną skórką. Mniejsze sztuki gotujemy 40 minut czasu, większe nawet 90. Wody nie trzeba solić, doprawiamy je dopiero po obraniu. Z kolei do pieczenia najlepiej każdy burak z osobna zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około godzinę czasu.

Trzeba też wiedzieć, że z ugotowanych lub upieczonych buraków możemy zrobić pyszne sałatki. Pokrojone w cienkie plasterki świetnie komponują się z serami (pleśniowymi, kozimi), orzechami, gruszką, malinami, grejpfrutem i dressingiem na bazie glassy balsamicznej. Można też przyrządzić z nich kotleciki (gotowaną kaszę jaglaną zmieszajmy ze startymi burakami, rozmarynem, czosnkiem i cebulką; uformujmy, usmażmy).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*