środa, 20 stycznia 2021

Pierogi z ziemniakami, serem z czarnuszką i szpinakiem

 Dziś polecam Wam kolejną wersję pierogów. Są to pierogi z ziemniakami, serem swojskim z czarnuszką, szpinakiem i szalotką. Ciasto na bazie krupczatki jest delikatne i świetnie się z nim pracuje. A ser jest rewelacyjny na zimno jak i do dań na ciepło.

Mam przyjemność po raz kolejny współpracować z marką Bielec. Ich sery są naprawdę rewelacyjne. Naturalne, z dodatkami, wędzone. Jednym słowem każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie. Polecam bo warto, świeżutkie sery, szybka realizacja zamówienia a potem delektowanie się super smakami. Zapraszam do lektury i zakupów w sklepie internetowym. Pyszne zakupy bez wychodzenia z domu.


Pierogi z ziemniakami, serem z czarnuszką i szpinakiem






Pierogi z ziemniakami, serem z czarnuszką i szpinakiem - składniki



Ciasto :
1 kg krupczatki
500 ml zimnej wody
5 łyżek oleju rzepakowego

Nadzienie :
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g szalotki
2 ząbki czosnku
4 duże garście świeżego szpinaku
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku

Pierogi z ziemniakami, serem z czarnuszką i szpinakiem -przygotowanie


Szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do miękkości na oleju.
Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mięsa a szpinak posiekać.
Wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce, dodać do smaku solą i pieprzem i dokładnie połączyć nadzienie.
Składniki ciasta wymieszać w misce i dokładnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto dzielić na porcje, wałkować i wycinać kółka ( ja wycinam 10 cm średnicy ).
Na każdy krążek ciasta kłaść porcje nadzienia i zlepiać pierogi.
Układać na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez kilka minut od wypłynięcia.
Najlepiej sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie.
Pierogi podawać okraszone lub nie z surówką.
Super smakują odsmażane.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.