Pączki tradycyjne

Pączki to tradycyjny, obowiązkowy punkt programu w tłusty czwartek, ale warto je przygotować nie tylko tego jednego dnia w roku. Korzystając z tego sprawdzonego przepisu, przygotujecie idealne, domowe pączkipuszyste, sprężyste, i pełne nadzienia.

Przepis na puszyste pączki

Pączek idealny to taki, który jest puszysty, ale nie puchaty, mięciutki, z idealną proporcją nadzienia do ciasta (ten ostatni punkt to już sprawa indywidualna ;)). Ten przepis na pączki, który dostałam od mojej teściowej, pomoże Wam przygotować właśnie takie drożdżowe bułeczki.

Pączki z tego przepisu wychodzą puszyste, delikatne i sprężyste. Obowiązkowo muszą być polane lukrem, a na wierzchu posypane domową skórką pomarańczową. Nadzienie to równie klasycznie konfitura z róży.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić pyszne, puszyste pączki?

Przygotowanie domowych pączków nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, ale na pewno jest dość czasochłonne i wymaga nieco wprawy. Oprócz dobrego wyrobienia ciasta drożdżowego, musimy też trafić w idealny czas smażenia i pilnować na bieżąco temperatury tłuszczu.

Jednak nie martwcie się – to wszystko jest do ogarnięcia!

Ale wszystko po kolei. Zacznijmy od przygotowania składników na ciasto.

-> Jeśli nie przygotowywaliście wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Wam zajrzeć do mojego poradnika:

Jak upiec idealne ciasto drożdżowe

Przepis na pączki tradycyjne – składniki

Jaka mąka najlepsza do pączków?

Ciasto na pączki najlepiej przygotować z użyć mąki typu 480 (np. popularna szymanowska), 500 550 (luksusowa). Pączki zrobione z takiej mąki będą lekkie i puszyste, ale nie nadmiernie delikatne, dzięki czemu zachowają swój kształt.

Masło do ciasta

Nie ma dobrego, klasycznego ciasta drożdżowego bez dodatku masła. Mimo tego, że pączki smażymy na głębokim tłuszczu, w samym cieście też musi się znaleźć odrobina prawdziwego masła, które dodaje smaku i sprężystości.

Drożdże – świeże czy instant?

Pyszne, puszyste pączuchy przygotujecie z ciasta zrobionego z dodatkiem świeżych drożdży, jak i drożdży instant. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Jeśli na co dzień korzystacie z suszonych drożdży i pewniej się z nimi czujecie, nie musicie na siłę przerzucać się na świeże, tylko po to, by przygotować pączki.

Jajka

W tym przepisie nie wykorzystujemy całych jajek, tylko żółtka. W miarę możliwości warto kupić jaja od szczęśliwych kurek, czyli tzw. “zerówki”. “Trójki” – jajka z chowu klatkowego – zostawcie w sklepie.

Tłuste mleko

Gdy robię jakiekolwiek ciasto drożdżowe, w tym ciasto na pączki, staram się dodawać do niego mleko o wyższej zawartości tłuszczu niż to, które jem standardowo na śniadanie z płatkami. Nie jest to jednak żaden wymóg, ale im więcej procent tłuszczu, tym bardziej “luksusowe” staje się ciasto. Zawsze jednak jest to u mnie mleko bez laktozy. Jeśli więc kiedykolwiek mieliście wątpliwości, czy takie mleko nadaje się do wypieków, od razu je rozwiewam – wychodzą tak samo pyszne, jak z dodatkiem mleka z laktozą.

Alkohol

Sekretny składnik i od wieków znany trik, dzięki któremu ciasto rzucone na głęboki tłuszcz, nie nasiąknie olejem, tylko będzie się w nim pięknie smażyć. W przepisie pojawia się spirytus, ale możecie go zastąpić innym, wysokoprocentowym alkoholem o neutralnym smaku, np. zwykłą wódką.

Jak zrobić smaczne pączki? – wskazówki

Ostrożnie z cukrem. W przepisie nie ma dużej ilości cukru, bo w przeciwnym wypadku pączki zaczęłyby się szybko palić zamiast równomiernie smażyć.

Długie wyrabianie i odpowiedni czas wyrastania. Ciasto na pączki wymaga cierpliwości – jest dość luźne (dzięki temu pączki są takie puszyste i lekkie) i lepi się do rąk, ale nie zrażajcie się i zagniećcie je porządnie. Po wyrośnięciu ciasto potrzebuje ok. 1-1,5h na wyrośnięcie. Jednak jeszcze ważniejsze jest drugie wyrastanie – przyglądajcie się swoim bułeczkom i celujcie w optymalny czas wyrastania, bo to jest właśnie gwarancja pożądanej przez wszystkich obwódki na pączkach.

Pączki nie lubią tłumu. Polecam Wam smażyć maks. 3 pączki na raz. Zbyt dużo bułeczek włożonych w tym samym czasie do garnka spowoduje gwałtowny spadek temperatury tłuszczu i pączki mogą wyjść surowe w środku (choć na wierzchu będą wyglądać na gotowe).

Puszyste pączki tradycyjne

Sprawdź też inne pomysły na tłusty czwartek i karnwał:

Pączki z serka homogenizowanego

Deser z musem kajmakowym z jagodami

Faworki

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Sernik królewski

Puszyste pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Prosty przepis na puszyste pączki! Są idealnie delikatne, sprężyste i pełne nadzienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 20 sztuk

Składniki 

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki

Dodatkowo

  • powidła lub dżem do nadziewana
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn*.
  • Rozpuść masło oraz mleko i odstaw do wystygnięcia (powinny być lekko ciepłe).
  • Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
  • Dodaj mąkę, rozczyn (lub drożdże instant), masło, mleko i zagnieć.
  • Dodaj spirytus i zagnieć, aż ciasto będzie elastyczne (masa będzie dość luźna, ale staraj się nie dosypywać mąki).
  • Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1-1½ godziny (do podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony lekko mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel ciasto na 20 porcji. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę, rozpłaszcz ją i na środek dodaj 1 łyżeczkę konfitury lub powideł. Zlep dokładnie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia i uformuj kulkę.
  • Przygotowane pączki ułóż na podsypanym mąką blacie i przykryj do ponownego wyrośnięcia na 25-35 minut.
  • W garnku rozgrzej olej (w zależności od garnka może to być 1,5 – 2,5 litra).
  • Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zmniejsz ogień i włóż pączki do garnka (propnuję maks. 3 na raz). Smaż przez ok. 2-2,5 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  • Gdy pączki nieco wystygną, polej je lukrem** i posyp skórką pomarańczową.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • *Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
  • ** Przygotowanie lukru: do miski wsyp 1 szklankę cukru pudru i wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami gorącej wody.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto drożdżowe, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, pączki, pączki domowe, pączki tradycyjne, przepisy na karnwał, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl