Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami


Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :).

ok 30 pierożków 

Składniki:
150 ml mleka 
25 g drożdży 
640 g mąki
120 g cukru 
250 g miękkiego masła
2 jajka
4 żółtka
cukier wanilinowy 
szczypta soli

słoik dżemu jagodowego (najlepszy jest z Lidla)

dodatkowo:
mąka do oprószenia blatu
zbełtane jajko
cynamonowy cukier puder do oprószenia <-przepis 

Przygotowanie:
  1. Na blacie umieść 580 g mąki, dodaj mleko, cukier, 50 g masła, 2 jajka, żółtka, sól i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj.
  2. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. W oddzielnie misce umieść 60 g mąki i 200 g masła, wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy wymiary 45cm x 40 cm.
  5. Na środku prostokąta umieść zmieszane masło z mąką.
  6. Boczne blaty ciasta złóż do środka, brzegi dociśnij.
  7. Ciasto obróć o 90 C i ponownie rozwałkuj na prostokąt.
  8. Powtórz czynność 3 razy.
  9. Zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  10. Schłodzone ciasto przełóż na oprószony blat, rozwałkuj na grubość 3-4 mm.
  11.  Okrągła foremką (średnica ok. 8-9 cm) wyciskaj kółka.
  12. Na środku kółka umieść dżem i zlep pierożki.
  13. Pierożki układaj na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (2 blachy).
  14. Wstaw do lodówki na 10 min (w porze zimowej wystawiam na balkon).
  15. Pierożki posmaruj zbełtanym jajkiem.
  16. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 170 C (termoobieg) ok 20 minut.
  17. Schłodzone pierożki posyp cynamonowym cukrem pudrem.



Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty