Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybki i prosty sposób na obiad lub kolację. Oczywiście skorzystać można z gotowego pesto, ale czy domowe nie smakuje najlepiej?

Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 3 szklanki liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • makaron farfalle
  • mix sałat, garść pomidorków koktajlowych

Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi – przepis

Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź i ponownie umieść w garnku. Wymieszaj dokładnie z pesto tak, by cały się obkleił. Podawaj na sałacie z dodatkiem przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

Smacznego!

eaters collective 12eHC6FxPyg unsplash