JAK ZROBIĆ KOLOROWY DRIP

by Magdalena Indyka
jak zrobić kolorowy drip, różowy drip, kolorowy drip na tort, kolorowa polewa do tortu,

Jak zrobić kolorowy drip do toru? To nic trudnego. Pokażę Ci, krok po kroku, jak zrobić kolorowy drip z białej czekolady. Kolorowy drip to biała polewa z dodatkiem kolorowego barwnika, pięknie spływająca z tortu, tworząc efekt kolorowych sopli.

Robiąc kolorowy drip z białej czekolady stosuje się proporcje 3:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju, ilości śmietanki i jakości białej czekolady. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36%. Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby ją rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku mojej przygody z tortami do dripu używam białej czekolady Wedel. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Polecam też klasyczny drip na tort z gorzkiej czekolady lub czarny drip.

Jak zrobić kolorowy drip:
  • 110 g białej czekolady lub więcej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30/36%***
  • biały barwnik/wybielacz 
  • kolorowy barwnik spożywczy + biały barwnik (w niektórych przypadkach)
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ biała czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
  2. Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Jeśli wyjdzie za rzadka, dodajemy więcej czekolady. Dodając mleko, śmietankę lub czekoladę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Po otrzymaniu gładkiej polewy dodajemy biały barwnik / wybielacz i mieszamy całość. Wybielacz dodajemy stopniowo w małych ilościach, aż uzyskamy biały kolor dripu.
    Biały barwnik dodajemy, jeśli chcemy uzyskać jasny, pastelowy kolor polewy. Jeśli chcemy czerwony drip – nie dodajemy białego barwnika.
  4. Gdy wybielimy trochę drip dodajemy kolorowy barwnik i mieszamy dokładnie.
  5. Kolorowy drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 43-45 stopni (wtedy ma dla mnie idealną konsystencję).
  6. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip.
  7. Na zimnym torcie kolorowa polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające sople.

Drip z białej czekolady ma kolor kremowy/żółty. Jeśli dodamy niebieski barwnik, aby uzyskać jasny niebieski kolor, to otrzymamy zielony kolor polewy. Jeśli dodamy różowy, to otrzymamy łososiowy/pomarańczowy kolor. Dlatego trzeba dodać trochę białego barwnika, aby 'oczyścić’ kolor. Biały barwnik możemy dodać przed dodaniem kolorowego barwnika lub po.

Uwagi:
  1. Barwnik w proszku rozpuszczamy w wódce (dajemy odrobinę wódki).
  2. Kolorowy drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy, ganache z masłem, maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepła polewa nie rozpuściła kremu.
  3. Ilość polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  4. Kolorowa polewa na tort nie może być za gęsta lub za rzadka. Rozrzedzamy ją śmietanką lub mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadka dodajemy więcej białej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
  5. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  6. Do dripu można użyć śmietanki 36%, jednak jest to gęsta śmietanka. Może się okazać, że drip wyjdzie bardzo gęsty. Wtedy dodajcie mleko do polewy, aby ją rozrzedzić.
  7. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.

Smacznego :).
jak zrobić kolorowy drip, różowy drip, kolorowy drip na tort, kolorowa polewa do tortu,

jak zrobić kolorowy drip, różowy drip, kolorowy drip na tort, kolorowa polewa do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

21 komentarzy

Paulina 22/09/2021 - 23:01

Proszę mi podpowiedzieć jak zrob8c granatowy drip ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2021 - 20:46

Dałabym niebieski barwnik, tak aby uzyskać jak najciemniejszy odcień niebieskiego i potem trochę czarnego, ale nie za dużo, bo wyjdzie Ci czarny kolor. Nie używaj wybielacza do dripu. Chyba że po dodaniu niebieskiego barwnika wyjdzie ci ciemna zieleń. Tak się dzieje gdy łączy się niebieski z żółtym (żółty kolor ma drip z białej czekolady).

Odpowiedź
Marta 18/10/2021 - 10:19

Chciałabym zrobić tort z dripem. I otynkować go kremem maślanym. Kiedy najlepiej ułożyć dekoracje z makaroników? W dniu podania?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2021 - 21:53

Nie robiłam makaroników ale je jadłam. Przechowywałam je w lodówce i nic się z nimi nie działo. Dlatego położyłabym je wcześniej. Jak robiłam beziki do dekoracji to też nic im nie było, gdy trzymałam je w lodówce. Oczywiście możesz je położyć w dniu podania.

Odpowiedź
Ola 10/10/2022 - 20:35

Czy barwnik muszą być dedykowane do mas tłustych/ olejowe ?

Magdalena Indyka 12/10/2022 - 11:53

Nie. Dopiero niedawno kupiłam moje pierwsze olejowe barwniki. Wcześniej używałam Sugarflair i Wilton w żelu.

Basia Basia 27/08/2021 - 10:49

Proszę mi powiedzieć czy drip po zastygnięciu jest bardzo twardy? Chciałabym udekorować tort lizakami bezowymi i nie wiem czy uda mi się je wbić bez problemu. Z góry dziękuję za odpowiedź 😊

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2021 - 12:09

Nie jest twardy. Bez problemu wbijesz patyczki 🙂

Odpowiedź
Karolina 05/07/2021 - 08:51

Pani madziu czy nadadza sie barwniki w zelu wilton? Mam tez wybielacz z tej firmy czy to sie nadaje czy nie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2021 - 20:40

Tak 🙂

Odpowiedź
Karolina 10/07/2021 - 12:50

Dziękuję😍 jestem Pani fanką😊

Odpowiedź
Kasia 22/06/2021 - 14:04

Czy do dripu potrzebny jest specjalny barwnik do mas tłustych czy może być zwykły ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/06/2021 - 18:08

Ja do dripu daję barwniki Wilton lub Sugarflair.

Odpowiedź
Askaska 11/04/2021 - 16:36

Będę piekła z bardzo napięty grafikiem i mam dylemat. Wiem że optymalnie jest tankować tort dzień przed podaniem, ale tym razem to niewykonalne, bo piekę po pracy.
Potrzebuje tortu na sobotę popołudniu. Jeśli otynkuje tort do około 10, to po schłodzeniubpowiedzny przez 4 h mogę około 14 udekorować dripem? Moja lodówka mocno chłodzi. I czy po wylaniu dripa tort długo musi się schładzać?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/04/2021 - 21:42

Jeśli lodówka dobrze chłodzi to ok. Drip na zimnym torcie szybko zastyga. Do 40 minut w lodówce powinien ładnie zastygnąć.

Odpowiedź
Patrycja 08/02/2021 - 15:45

Czy jeśli chce zrobic czerwony drip to również potrzebuje białego barwnika czy mogę go pominac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 17:00

Pominąć! Z białym barwnikiem nie uzyskasz czerwieni.

Odpowiedź
Zosia 19/01/2021 - 11:47

Dzień dobry, jaką tylką wykonała Pani ten piękny łańcuch na brzegu tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2021 - 22:26

Wilton 1M :).

Odpowiedź
Marta 11/02/2023 - 19:47

Witam… Dlaczego u mnie polewa nie zatrzymuje się i nie ma sopli tylko polewa spływa i zostawia po sobie tylko takie przezroczyste ślady? Pozdrawiam ☺️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2023 - 14:19

Możliwe że jest jeszcze za ciepła. Tort przed wylaniem polewy musi być dobrze schłodzony. Może też drip być za luźny, za dużo śmietanki mieć. Ja używam białej czekolady z Wedla. Przy innej czekoladzie te proporcje mogą być złe. Może trzeba dać mniej śmietanki.

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.