niedziela, 17 stycznia 2021

Ciasto czekoladowe

Nie chcecie spędzić w kuchni zawrotnej ilości czasu, a macie ochotę na coś słodkiego? Przychodzę Wam z pomocą i podsyłam pomysł na pyszne, klasyczne ciasto z dodatkiem kakao i kawałków gorzkiej czekolady. Przepis jest szybki i prosty, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy z Was. 

 Składniki

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka miksujemy z cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Ciągle miksując, wlewamy ostudzone masło. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita łączymy ją z pianą z białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę.

Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45-50 minut w 200 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wbiciu w ciasto na wykałaczce nie zostaje płynna masa oznacza to, że możemy kończyć pieczenie.

Macie ochotę na jeszcze więcej czekoladowego smaku? Ostudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami lub płatkami kokosa. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda genialnie, na pewno spróbuję😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! ❤️☺ Mam nadzieję,że będzie smakowało!

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta czekoladowe! Masz jakiś sposób, żeby ciasto nie było suche, a lekko wilgotne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym przepisem tego nie próbowałam ale dodatek łyżki powideł jabłkowych lub śliwkowych sprawia, że ciasto "Murzynek" jest lekko wilgotny, a przy tym zachowuje swoją puszystość 🙂

    OdpowiedzUsuń