Proste w wykonaniu, delikatne w smaku kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy oraz dyni świetnie sprawdzą się np. na ciepłą kolację. Ja podałam je z moją ulubiona surówką z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki, ale idealnie będą pasować także do aromatycznych sosów.
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g soczewicy żółtej
- 140 g pure z dyni
- łyżka sezamu
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego kminu
- szczypta kurkumy
- spora szczypta soli i pieprzu
Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku.
Zalewamy je podwójną ilością wody i od momentu wrzenia gotujemy 12 minut.
Pure z dyni mieszamy z ciepłą kaszą, soczewicą i sezamem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Odstawiamy do wystudzenia. Następnie formujemy około 10 kotletów.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy