Kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy i dyni | Mienta blog
Kasze, Warzywa

Kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy i dyni

Proste w wykonaniu, delikatne w smaku kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy oraz dyni świetnie sprawdzą się np. na ciepłą kolację. Ja podałam je z moją ulubiona surówką z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki, ale idealnie będą pasować także do aromatycznych sosów.

kotleciki z kaszy jaglanej zoltej soczewicy i dyni 2 - Kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy i dyni

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g soczewicy żółtej
  • 140 g pure z dyni
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu
  • szczypta kurkumy
  • spora szczypta soli i pieprzu

kotleciki z kaszy jaglanej zoltej soczewicy i dyni 3 - Kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy i dyni

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku.

Zalewamy je podwójną ilością wody i od momentu wrzenia gotujemy 12 minut.

Pure z dyni mieszamy z ciepłą kaszą, soczewicą i sezamem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.

Odstawiamy do wystudzenia. Następnie formujemy około 10 kotletów.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

kotleciki z kaszy jaglanej zoltej soczewicy i dyni 4 - Kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy i dyni

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj