Zapiekane tortille po meksykańsku z wołowiną, fasolą, z dodatkiem salsy pomidorowej i świeżą kolendrą to błyskawiczny pomysł na obiad.

Tortille obowiązkowo trzeba podać ze świeżą kolendrą, wtedy całe danie nabierze specyficznego aromatu.

Sprawdź przepis na: Grecka tortilla z sosem tzatziki

Składniki (na 10 tortilli)

  • 800 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy
  • ser cheddar
  • świeża kolendra
  • 400g pomidorów w puszce
  • szczypta oregano
  • odrobina majeranku

Tortille po meksykańsku – przepis

Na patelni na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy mięso i całość smażymy przez ok. 8 minut. Mięso doprawiamy przyprawą meksykańską, oregano, majeranek, sól i chwile wszystko smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy ok. 5 minut.

Na tortillę wykładamy trochę farszu, posypujemy odrobiną sera żółtego i zwijamy „jak krokieta„, układamy na blaszce do pieczenia. Tortille wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na ok. 7 minut, a następnie smarujemy każdą z nich odrobiną koncentratu i posypujemy żółtym serem. Wkładamy je na kolejne 7 minut do piekarnika.

Upieczone tortille posypujemy posiekaną kolendrą. Możemy je podać z salsą pomidorową, albo kwaśną śmietaną. Smacznego!

Tortille po meksykańsku
Meksykańskie danie – tortille.