Ciasto "Delicja"

 

Niektórych ciast po prostu nie trzeba opisywać- nazwa sama doskonale o nich mówi;) Taka właśnie jest „Delicja”: słodziutka, pyszna i mięciutka… Podobieństwo nazwy do popularnych ciastek nieprzypadkowe ( zamiast galaretki w przekładańcu skrył się jednak dżem morelowy), całość doładowana słodyczą masy a’la Milky Way spowita grubą warstwą polewy czekoladowej… Blaszka 22x 25 cm.


Składniki na biszkopt czekoladowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 części( jedna grubsza-spód, druga cieńsza wierzch). Z cieńszej części kieliszkiem wykrawamy dziurki. ***Powstałe biszkopty można zjeść, nie będą potrzebne;)

Masa a’la Milky Way:

½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 szklanki mleka w proszku

250 g masła

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty.Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i początkowo mieszamy, a potem miksujemy.

 

Dodatkowo:

nasączenie: 3 łyżki kawy + 3 łyżki cukru+ ¾ szklanki przegotowanej wody

słoik 330 g dżemu morelowego

opakowanie okrągłych biszkoptów

polewa czekoladowa

WYKONANIE:

biszkopt grubszy+ nasączenie


masa Milky Way

  

 

biszkopt cieńszy z dziurkami + nasączenie

 

każdą dziurkę wypełniamy dżemem

 

dziurki zakrywamy nasączonymi biszkoptami 

 

polewamy polewą

 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz