Kotlety z piersi indyka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Filet z indyka jest bardzo smacznym kawałkiem mięsa. Kilka prostych przypraw powoduje, że smakuje niebagatelnie!

Mając do wyboru filet z kurczaka i indyka, zdecydowanie wolę ten z indyka. Mięso jest jak dla mnie zdecydowanie łatwiejsze do obróbki i z pewnością bardziej smakuje.

Tu prosty sposób na przygotowanie mięsa z piersi indyka – w formie kotleta. Wystarczy tylko kilka przypraw, które z pewnością każdy ma w swojej szafce kuchennej, a można się cieszyć pysznym obiadem.

Tak jak na zdjęciach widać, podałam kotlecika z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki. W okresie zimowym uwielbiam tego typu dodatki do obiadu.

Jak przygotować kotlety z fileta indyka?

Składniki:
filet z piersi indyka
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
jajka
bułka tarta
mąka pszenna
olej i masło do smażenia

Wykonanie:

  • Filet pokroić w plastry do 1 cm grubości
  • Każdy z nich przykryć folią spożywczą i delikatnie rozgnieść a raczej wyrównać tłuczkiem do mięsa
  • Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem i paprykami i odstawić na 30 minut
  • Na patelni rozgrzać masło
  • Kotlety obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej
  • Smażyć na jednej stronie na mocniejszym ogniu do zrumienienia się
  • Przekręcić na drugą stronę, zmniejszyć ogień do minimum i dolać odrobinę oleju, przykryć pokrywką
  • Smażyć ok. 10 minut, do miękkości mięsa i zrumienienia panierki

Smacznego!
Lidka

2 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
3 lat temu

Taki klasyk, ale pyszny klasyk, który bym z wielka ochotą zjadła 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x