Ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia to jedno z wielu tego typu ciast, które możemy przygotować bez użycia piekarnika. Robiąc takie ciasta nie musimy się obawiać, że coś nam nie wyjdzie, np. ciasto nie urośnie, powstanie zakalec albo się nie dopiecze, itp. Większość ciast bez pieczenia inspirowanych jest różnego rodzaju batonikami, takimi jak Kinder Bueno czy Rafaello. Natomiast ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia nawiązuje smakiem do cukierków o tej samej nazwie. Do przygotowania ciasta czekoladowa krówka możemy użyć kajmaku o dowolnym smaku: czekoladowym, orzechowym lub krówkowym, tak jak w moim przypadku. Ciasto czekoladowa krówka bez pieczenia jest w smaku mocno czekoladowe i niezbyt słodkie, ponieważ słone krakersy idealnie komponują się ze słodką masą krówkową.
Składniki na naczynie o wymiarach 28×24 cm.
Składniki na Ciasto Czekoladowa Krówka bez pieczenia:
- herbatniki (100 g)
- krakersy (180 g)
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 1/2 kostki (100 g) masła
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 1/2 litra mleka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem krówkowy:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka ciemnego kakao (bez cukru)
- 1 puszka (460 g) masy kajmakowej o smaku krówkowym (lub innym)
Wierzch:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
Przygotowanie Ciasta Czekoladowa Krówka bez pieczenia:
- Na spodzie naczynia szklanego lub blaszki (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników.
- Do rondelka wlać 500 ml mleka, dodać masło, cukier i cukier wanilinowy. Rondelek wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Pozostałe mleko przelać do kubka. Dodać 2 budynie czekoladowe, łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowaną mieszaninę wlewać strumieniem do gotującego się mleka (ciągle mieszać, aby nie powstały grudki). Zmniejszyć płomień i gotować około 1-2 minut, aż powstanie gęsty budyń i zacznie się bąblić.
- Rondelek zdjąć z ognia i jeszcze gorący budyń przełożyć na herbatniki. Równomiernie rozprowadzić. Następnie na budyniu ułożyć warstwę krakersów. Ciasto odłożyć do wystygnięcia.
- Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać kakao i masę kajmakową. Całość wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
- Krem krówkowy wyłożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów.
- Słodką śmietankę przelać do miski. Dodać cukier puder i fix. Następnie całość ubić mikserem na sztywno.
- Ubitą śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Posypać startą gorzką czekoladą. Czekoladową krówkę bez pieczenia przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
wyglada super. Bede robic zanim post sie zacznie
Witam.
Czy budyń przed wylaniem na herbatniki należy lekko ostudzić czy bezpośrednio po zdjęciu z ognia wylewamy?
Budyn ciepły wlać na herbatniki
Jakie wymiary blaszki?
28×24 🙂
Jakie krakersy Pani użyła?
lajkonik 🙂
Przeczytaj uważnie przepis !
Czy można pominąć mąkę ziemniaczaną?
Zapisuję. W weekend zrobię 🙂
Czy ta masa krówkowa zgęstnieje? Dosyć luźna wyszła…
powinna zgęstnieć w lodówce 🙂
A czy krakersy mozna zastąpić herbatnikami ? Mam kakaowe herbatniki mogą być?
pewnie 🙂 krakersy są dlatego, że trochę przełamują słodkość ciasta 😉
Pyszne ciacho!
Bardzo kuszące
Czemu masa budyniowa mi się rozeszła w lodówce a leżał doscysc długo. P praktycznie dzień i noc
możliwe, że budyń był za krótko gotowany i przez to się zrobił wodnisty
Pingback:Ciasto Kokosowa Krówka bez pieczenia - Danka Pichci