Kuchnia indyjska to nie tylko jedzenie – to tradycja!

Kuchnia Kryszny to nie tylko kuchnia wegetariańska. Obecnie jest znana na całym świecie i wiele osób korzysta z jej niesamowitych właściwości i orientalnych smaków. Nie tylko umożliwia stosowanie wielu aromatycznych przypraw, ale również pomaga wydobywać bogaty aromat składników, np. warzyw. Wedyjska sposób gotowania odżywia nie tylko nasze ciało, ale również duszę. Kuchnia indyjska ma wiele zalet, docenił ją sam Czesław Niemen, twierdząc, że niesie ona pierwiastek dobra, za co ceni ją najbardziej. Dlaczego i za co, tak lubimy indyjski orient?

Aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej

Łódzka restauracja HOTWOKPOT jest jednym z najlepszych miejsc, w którym można poczuć klimat Indii i przenieść się do miejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem. Kuchnia indyjska oferuje zarówno dania wegetariańskie, jak i mięsne. Szczególną popularnością cieszą się zupy, gotowane na bazie pomidorów, które posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery).

Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka

Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi. Potrafi być ona bardzo słodka i zaskoczyć wyrafinowanym smakiem! Indyjskie smaki  zawierają się również w owocowym puddingu, w puddingu z kaszy manny, czy z marchwi. Słodkości robione są na bazie naturalnych, zdrowych składników, zgodnie z założeniami kuchni indyjskiej m.in. Zachodniego Bengalu. Słodki deser szczególnie polecany jest na pobudzenie zmysłów jako dopełnienie całego posiłku. Dewiza Łódzkiej restauracji to „w zdrowym ciele, zdrowy duch” dlatego do słodkich potraw używane są produkty pełnowartościowe, pochodzenia naturalnego takie jak sery czy orzechy. Słodycz natomiast wydobywana jest z miodu lub owoców. Szczególnie poleca się indyjski lunch na dowóz jako uzupełnienie energii między głównymi posiłkami potrzebnej do motywacji w pracy i w domu.

Przenieś się w miejsce indyjskiego orientu

… i poczuj się jak w azjatyckim kraju, w którym dominują wyraziste i intensywne kolory, przyciągające zapachy i niezapomniane smaki. Łódzka restauracja oferuje tradycję indyjską, kuchnię u podstaw. Przekazuje propozycje zdrowego jedzenia w zgodzie z naturą i ze sobą. Gdzie najlepszy kucharz wykorzystuje, zdobytą przez siebie, wiedzę o najlepszych indyjskich daniach i przekształca je w dzieła sztuki na talerzu. Kuchnię indyjską należy rozumieć poprzez jej tradycję kulturalną, w której kucharz gotuje dla swoich gości, a nie klientów. To takie ofiarowanie posiłku z życzliwością i ogromnym szacunkiem do drugiego człowieka.    

Indyjski styl gotowania

To nie tylko kurczak z curry, czy jagnięcina w przepysznych sosach słodko- ostrych z nutą kminu rzymskiego i pieczywo specjalnie wypiekane na blasze z masłem. Kuchnia indyjska ma podwójne znaczenie. Z jednej strony ofiaruje nam świat pełen orientalnych aromatów i smaków, z drugiej zaś zdrowy sposób życia. Wychodzi z założenie, że zdrowo wcale nie znaczy niesmacznie, wręcz przeciwnie udowadnia, że jest zupełnie na odwrót. Wskazuje sposoby, których wykorzystanie w kuchni daje większą satysfakcję z jedzenie i z celebrowania posiłków w gronie najbliższych.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz