Tort piernikowy z nutą grzańca i pomarańczy

W końcu przyszła zima i moje dzieci zobaczyły co to ten historyczny śnieg o którym w bajkach piszą 😁 A jak zima to i potrawy zimowe. Myślę, że chyba każdy z nas ma swoje ulubione zimowe smaki, czyli takie rzeczy, które jecie tylko w Święta albo po prostu w zimie. Myślę, że nie będę odosobniona, jak powiem, że moja zima pachnie i smakuje przyprawami korzennymi, pomarańczami i ... grzańcem 😁 Póki co,  to na razie tylko herbata o smaku grzańca, no ale może jeszcze kiedyś... ;)

Grudzień minął w okamgnieniu, bo u mnie to nie tylko czas intensywnych przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, ale to też czas moich ćwiczeń w tortowaniu, bo i mój Smakosz ma urodziny i dwójka moich maluchów, a każdy chce swój tort. No to każdy miał, tylko ja czasu nie miałam żeby coś o tym napisać. Ale już nadrabiam zaległości :)

Dziś chcę pokazać Wam tort, który przygotowałam dla Smakosza na jego urodziny. To taki zimowy torcik, w którym ukryły się moje ulubione zimowe smaki. Znajdziemy tu korzenne przyprawy, nutkę grzańca (na razie tylko z herbaty o smaku grzańca 😉 pierniczki, suszone śliwki i orzeźwiającą pomarańczę.  No i te szyszki na wierzchu! Nieskromnie powiem, że torcik wyszedł przepyszny. Taka kwintesencja zimy :)


Tort piernikowy z suszonymi śliwkami i nutą grzańca i pomarańczy

Składniki:

Biszkopt:

1)      3 jajka

2)      3 łyżeczki przyprawy do piernika

3)      100 g cukru

4)      90 g mąki pszennej

5)      30 g mąki ziemniaczanej

6)      szczypta soli

Orange curd

1)      2 jajka

2)      1 żółtko

3)      80 g masła

4)      3 łyżeczki soku z cytryny

5)      60 g cukru

6)      120 ml soku ze świeżych pomarańczy

7)      skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie)

Krem piernikowy z suszonymi śliwkami

1)      70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru)

2)      10 suszonych śliwek

3)      100 g miękkiego masła

4)      270 g mascarpone

5)      ¼ szkl mleka w proszku

6)      łyżka cukru pudru

7)      250 ml herbaty o smaku grzańca (do namoczenia śliwek)

Krem o smaku grzańca

1)      250 g mascarpone

2)      150 g śmietany 36%

3)      4 łyżeczki przyprawy do grzańca

Krem do obłożenia tortu

1)      150 g miękkiego masła

2)      250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)

3)      50 g cukru pudru

Dodatkowo:

1)      powidła śliwkowe

2)      ok. 250 ml herbaty o smaku grzańca

Szyszki do dekoracji:

1)      masa cukrowa

2)      płatki czekoladowe typu chocapic

 

Sposób przygotowania:

1.       Biszkopt

1)  Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko.

2)   Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut). W trakcie ubijania, gdy białka będą już trochę ubite dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy ją z pianą (można również miksować na najwolniejszych obrotach, ale tylko do połączenia składników).

3)  Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości około 40 cm i odstawiamy do ostudzenia.

2.    Orange curd

1)   W garnuszku mieszamy jajka, żółtko, cukier i sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy (opcjonalnie) oraz sok z cytryny i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą kuchenną, po chwili dodajemy masło i w dalszym ciągu mieszając podgrzewamy przez około 20 minut aż krem stanie się gęsty (składniki można też włożyć  do metalowej lub szklanej miseczki, ułożyć ją na garnku z gorącą wodą i podgrzewać na parze).

3.       Krem piernikowy z suszonymi śliwkami

1)  Śliwki zalewamy gorącą herbatą o smaku grzańca i odstawiamy na 10 minut. Następnie osączamy je na siteczku i kroimy w kosteczkę.

2)    Mleko w proszku i cukier puder przesiewamy przez sitko.

3) Masło ucieramy aż stanie się puszyste i białe. Następnie dodajemy do niego mascarpone oraz przesiane mleko w proszku i cukier puder i miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy zmielone pierniczki oraz pokrojone śliwki i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.

4.       Krem o smaku grzańca

1)   Kilka łyżek śmietanki wlewamy do kubeczka i dodajemy do niej przyprawę do grzańca i mieszamy aż cukier zawarty w przyprawie rozpuści się.

2) W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone, śmietanę z przyprawą do grzańca oraz pozostałą śmietanę i ubijamy aż powstanie krem (Przyprawa do grzańca zwykle zawiera cukier, dlatego nie ma potrzeby dodawania cukru pudru, chyba że  chcemy aby krem był jeszcze słodszy).

5.       Składanie tortu

1) Biszkopt przekrajamy na trzy blaty. Pierwszy blat delikatnie nasączamy herbatą o smaku grzańca, smarujemy powidłami śliwkowymi i nakładamy krem piernikowy. Przykrywamy kolejnym blatem, który też nasączamy i smarujemy go orange curdem i wykładamy krem o smaku grzańca. Na wierzch układamy ostatni blat, który również nasączamy herbatą o smaku grzańca. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

6.       Przygotowujemy krem do obłożenia tortu:

1)   Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego mascarpone i miksujemy do połączenia składników aż otrzymamy gładki krem.

2) Tort wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na pół godziny, żeby nieco ogrzał się, a następnie smarujemy kremem do obłożenia i dekorujemy.

7.       Przygotowujemy szyszki do dekoracji:

Z masy cukrowej formujemy stożki i od góry rzędami wbijamy płatki czekoladowe. Tak uformowane szyszki układamy na torcie i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

* szklanka ma pojemność 250 ml

* gdyby orange curd zwarzył się (tłuszcz oddzieli się od masy) wtedy należy zmiksować go blenderem





Komentarze