środa, 13 stycznia 2021

Zupa z białej kapusty z czerwoną soczewicą

Ja uwielbiam zupy. Więc polecam Wam taką. Jeśli nie dodacie kurczaka będzie wegetariańska. I też pyszna. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

4 łyżki czerwonej soczewicy 

1/2 główki białej kapusty 

3 ziemniaki 

cebula 

pojedyncza pierś z kurczaka 

6 suszonych pomidorów z zalewy 

marchewka 

puszka pomidorów krojonych 

litr wody 

masło klarowane 

koperek 

sól 

pieprz 

curry 

słodka papryka 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kapustę poszatkowałem. Marchewkę umyłem , po obraniu wraz z cebulą pokroiłem w plasterki. W rondlu rozgrzałem masło, dodałem kapustę i marchew wraz z cebulką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dusiłem około 10 minut. Dolałem wodę i resztę składników oprócz kurczaka.
Kurczaka pokroiłem w kostkę , podsmażyłem na reszcie masła na patelni, dodałem do zupy i gotowałem około 12 minut. Doprawiłem przyprawami, dodałem posiekany koperek. Zupę gotowałem do miękkości składników.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz