stycznia 12, 2021

Wątróbka smażona z karmelizowanym jabłkiem

O wątróbce pisałam już przy okazji przepisu na potrawkę z gęsiej wątróbki.

Tym razem sięgnęłam jednak po popularniejszą wątróbkę, czyli drobiową.

Podobnie jak gęsia jest ona doskonałym źródłem składników niezbędnych w procesach krwiotwórczych, w tym podstawowego mikroskładnika, czyli żelaza. Dostarczy nam także sporo witaminy A oraz witamin z grupy B.

Potrawka z wątróbki to jedno, ale tym razem postanowiłam nieco osłodzić wątróbkę - i to dosłownie. Podałam ją z karmelizowanym jabłkiem 😉


Wątróbka smażona z karmelizowanym jabłkiem - przepis na 3 porcje

Do przygotowania wątróbki będziesz potrzebować:

  • 500g wątróbki z kurczaka,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Jabłka obierz i pokrój w cząstki.
2. Na patelni rozgrzej cukier, dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj tak, aby owoce oblepiły się cukrem, po czym zdejmij z patelni.
3. Wątróbkę przepłucz na sicie, usuń żyłki i dopraw pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej, dorzuć wątróbkę i przesmaż. 
5. Na koniec smażenia dopraw solą, dodaj usmażone jabłka i wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger