Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Madagaskar / Madagascar

Herbata Waniliowa

Madagaskar tea

Herbata Waniliowa z Madagaskaru

Herbata Waniliowa

Herbata Waniliowa. 

Wanilia.

W tym punkcie pokaże Cię, że istnieje wanilia i wanilii z Madagaskaru. 

Po pierwsze wanilia trafiła do Europy na początku XVI wieku z dworu władcy azteckiego Montezumy, gdzie wypatrzył ją konkwistador Hernán Cortés. 

Od tej pory była używana do deserów, lodów, napojów i kosmetyków.

Po drugie jedynie w Meksyku, żyją pszczoły i kolibry, które są przystosowane do zapylania wanilii. 

Madagaskar tea

Po trzecie na Madagaskarze rośnie najlepsza wanilia na świcie, którą zapyla się ręcznie od 1841 r. dzięki niewolnikowi Edmond Albiusa, który wymyślił tę metodę.

Madagaskar jest największym producentem na świcie, skąd pochodzi 80% światowej produkcji wanilii. 

Po czwarte w wyniku pewnych zbiegów okoliczności, które zaczęły się od 2015 roku, kiedy to firma Nestlé a za nią inne firmy cukiernicze, wycofały się z używania sztucznych dodatków, bo godne uwagi, jest to, że do tej pory tylko 1% pochodził z natury, 99% to wanilina – cukier wanilinowy -, czyli substancja uzyskiwana z ryżu, kory sosnowej, ligniny czy kreozotu i produktu suchej destylacji drewna.

Po piąte w roku 2017 7 marca cyklon Enawo zniszczył 38 tys. Domów i rolnicy stracili 1/5 owoców wanilii. To wszystko sprawiło, że wanilia była droższa od srebra, a dla wyjaśnienia wanilia po szafranie jest najdroższą przyprawą na świecie.

Ponieważ kwiat wanilii jest bardzo kapryśny i w sezonie otwiera się tylko raz jednego poranka i kwitnie tylko przez kilka godzin, kiedy można go zapylić. 

Zbiór również odbywa się ręcznie ok. 9 miesięcy po zapyleniu, wydaje się, że to koniec, jednak nie. 

Teraz trzeba poddać wanilię, która ma kształt fasoli, fermentacji i suszyć przez prawie miesiąc.

W dzień na matach, które są zwiane na noc.

Herbata z Afryki

Rooibos. 

Herbata, którą niewiele ma wspólnego z herbatą, chociaż przez koncerny herbaciane jest nazywana – czerwoną herbatą z Afryki -. 

Istotnie napar, który powstaje, jest podobny do herbaty, ale czerwonokrzew rosnąco w RPA w górach Cederberg, z którego otrzymuje się herbatę Rooibos, nie jest herbatą. 

Herbata Rooibos, już niech zostanie ta nazwa, ma lekko miodowy smak, jest łagodna, nie ma posmaku goryczy, które posiadaj tradycyjne herbaty. 

W związku z tym, że nie zawiera kofeiny i praktycznie wcale taniny, może być pita zarówno przez dzieci jak i przed snem. 

Reasumują, wymieszanie wszystkich składników sprawia, że Herbata Waniliowa jest czymś więcej niż tylko zwykłym napojem.

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 

  • ? – ❌
  • ⏰ – 15-20 minut
  • ?? – Madagaskar

Co potrzebujesz by zrobić herbatę

  • 3-5 torebki lub łyżki herbaty Roolbos
  • 3-5 lasek cynamonu
  • 15 goździków
  • 2-5 nasion kardamonu
  • 15 jagód jałowca
  • 5 cm imbiru
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 szklanki wody
  • Mleko owsiane użyłem takiego dla Baristów
  • Cukier lub inne słodzik
  • Łyżka czystego ekstraktu waniliowego z Madagaskaru

Jak zrobić waniliową herbatę

  • Wydaje Ci się, że to prosta spraw, zrobić herbatę.
  • Oczywiście masz rację.
  • Włóż wszystkie składniki z wyjątkiem mleka, cukru i wanilii, do rondelka, wlej wodę i gotuj ok. 30-35 minut.
  • Następnie, przelej zawartość rondla przez sitko.
  • Teraz dodaj wanilię, wymieszaj, wlej do butelki i możesz przechowywać napar, do tygodnia w lodówce.
  • W związku z tym, że to napar, by zrobić herbatę, użyj mleka i naparu w stosunku 1 do 1, dodaj cukier jeśli używasz i teraz jest gotowe, ahhh tylko podgrzej, by wydobyć wszystkie aromaty.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję.

Najlepsza wanilia na swicie

W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebook, gdzie amatorzy i zawodowcy dzielą się swoimi przepisami, chciałbym Cię tam zaprosić.

Waniliowa Herbata Rooibos

Oczywiście to nie jedyne danie z Madagaskaru, które znajdziesz na mojej stronie.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

1 komentarz

Skomentuj

[instagram-feed]