Kanapki z łososiem wędzonym to pyszna przekąska idealna zarówno na śniadanie, jak i kolację. Super się sprawdza również jako szybka przekąska na imprezę. Gorąco polecam!
Jeśli szukacie inspiracji na szybkie kanapeczki, czy to na śniadanie, kolację, czy imprezę, to polecam właśnie ten przepis, zwłaszcza jeśli lubicie wędzonego łososia. Są banalnie proste, a takie pyszne :)
Kanapki z łososiem wędzonym – Składniki:
- 1 mała bagietka (nazywana czasem półbagietką)
- 100 g wędzonego łososia na zimno (w plastrach)
- 10 plasterków zielonego, świeżego ogórka
- ok. 80 g serka śmietankowego kanapkowego (lub inny serek kanapkowy o ulubionym smaku)
- pieprz do smaku
- świeży koperek do ozdoby
Przepis na Kanapki z łososiem wędzonym:
- Bagietkę pokroić na 10 plasterków, każdy o grubości ok. 1 cm.
- Ogórka pokroić w nie za grube plasterki.
- Wędzonego łososia pokroić na 10 paseczków.
- Każdy plasterek bagietki posmarować śmietankowym serkiem kanapkowym. Na jednym brzegu ułożyć plasterek ogórka, a na drugim kawałek wędzonego łososia. Oprószyć całość świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Ozdobić każdą kanapkę z wędzonym łososiem odrobiną świeżego koperku. Smacznego!
Kanapki z łososiem wędzonym przepisy
- Serek śmietankowy można zastąpić innym ulubionym serkiem, np. z ziołami lub z cebulką.
- Super dodatkami do takich kanapek będą także oliwki – czarne lub zielone, bądź kapary.
- Świeży koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem, jeśli wolicie bardziej ostre smaki.
- Do wykonania takich kanapeczek można użyć gotowych bagietek – wtedy jest to przekąska w 5 minut! Jeśli zaś macie trochę więcej czasu, to polecam zrobić takie domowe pieczywo: bagietki pszenne.