Toum - arabski sos czosnkowy

Toum – arabski sos czosnkowy

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
   Toum – arabski sos czosnkowy to prosty, pyszny sos, który przygotowuje się tylko z pięciu składników. Robi się go w mgnieniu oka (choć nie należy się spieszyć) i można długo przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, można też sos podzielić na mniejsze  porcje i zamrozić. Pasuje do wszelkich dań mięsnych (jagnięciny, kurczaka, wołowiny), do pieczywa, pity, kanapek, do placków z natki pietruszki, warzyw. Sos jest gładki, wręcz aksamitny i ma zdecydowany ale delikatny smak.

 

Porcja na około ½ litra sosu

 

Składniki:

 

  • 1 głowa czosnku – ok. 12 ząbków
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki (400g) oleju rzepakowego, słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku
  • 1 łyżka lodowatej wody

 

Sposób przygotowania:

 

Toum – arabski sos czosnkowy można przygotować przy pomocy malaksera albo blendera kielichowego lub ręcznego (ja użyłam blendera ręcznego).

 

 

Wycisnąć sok z cytryny, usunąć pestki. Czosnek obrać, pokroić na plasterki przełożyć do naczynia w którym będziemy przygotowywać sos. Dodać sól oraz sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować.

 

 

Zebrać resztki z brzegów do środka, wciąż miksując dodawać olej. Po dodaniu ok. ½ szklanki oleju wmieszać 1 łyżeczkę lodowatej wody i dalej miksować dodając olej. Po wmieszaniu ½ szklanki oleju i po kolejnych powtórzyć dodawanie lodowatej wody pamiętając o zebraniu sosu z boków, żeby cały sos był gładki.

 

 

Należy pamiętać, żeby cały proces przebiegał powoli, bez pośpiechu co nam da gwarancję prawidłowej konsystencji sosu. Sos przełożyć do szczelne zamykanego naczynia, przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

2 komentarze do “Toum – arabski sos czosnkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *