ślimaczki z ciasta francuskiego a la pizza

26223

składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 150 -200 g pieczarek
ok. 100 -150 g sera żółtego
parę plastrów szynki
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
sos pomidorowy:
passata pomidorowa lub ketchup
1-2 ząbki czosnku
oregano
sól, pieprz

wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Passatę pomidorową lub ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, układamy szynkę, podsmażone pieczarki, paprykę, posypujemy startym serem 9trochę sera możemy zostawić aby posypać wierzch ślimaczków. Całość zwijamy (dłuższym brzegiem) w roladę, podczas zwijania nie ściskamy mocno aby ciasto podczas pieczenia mogło swobodnie urosnąć. Roladę kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 st. C. Pod koniec pieczenia możemy wierzch posypać odłożonym serem. Upieczone podajemy z ulubionym sosem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here