Składniki
SKLADNIKI DO PRZYGOTOWANIA RYŻU
- 0.5 kg ryż do sushi
- 7 łyżek ocet ryżowy
- 3.5 łyżki cukier
- 0.5 łyżeczki sól
- 8-10 sztuk glony nori
DODATKI WEDLE WŁASNEGOO UZNANIA
Opis
Kiedy kilka lat temu pierwszy raz miałam okazję zjeść sushi.. nie skorzystałam. Nie przekonywał mnie ani wygląd, ani fakt, że w środku jest surowa ryba. Po pewnym czasie kiedy znowu miałam okazję spróbować skusiłam się. No i stało się… zakochałam się w sushi! <3 Po pewnym czasie zrobiłam domowe sushi i wtedy przepadłam już na dobre.
Kiedy tylko mam okazję jem sushi w różnych wersjach- z rybą wędzoną, rybą surową czy rybą w tempurze. Jeżeli kiedyś jadłeś sushi w restauracji to wiesz, że nie jest to tania „impreza”. Wiadomo, że za jakość trzeba zapłacić, ale ja ze względów i ekonomicznych i smakowych uwielbiam przygotowywać sushi w domu. Domowe sushi jest po prostu pycha!
Dla porównania zestaw 3-4 rolek w restauracji to koszt 90- 120 zł ( w zależności od składników). Przygotowanie 3-4 rolek domowego sushi (z tego przepisy wychodzą 4 spore rolki) to koszt około 30-40 zł. Rachunek pozostawiam Wam
Gotowe sushi możesz zjeść tradycyjnie z wasabi, imbirem i sosem sojowym. Ja lubię je również z dodatkiem azjatyckiego sosu z tego przepisu.
Przykładowe dodatki do rolek sushi to:
- ryba- surowa, wędzona lub pieczona – u nas najczęściej wędzony łosoś
- paluszki surimi
- kawałki tuńczyka z puszki
- awokado
- ogórek zielony
- sałata
- kiełki
- marynowana rzepa
- liście sałaty
- serek philadelphia o smaku naturalnym
- majonez
W poniższym przepisie znajdziecie też dokładną instrukcję jak ugotować ryż do sushi, tak aby domowe sushi smakowało idealnie!
Kroki
1 Gotowe | PRZYGOTOWANIE RYŻUOdważamy ryż. Przesypujemy go na sitko i płuczemy kilka minut pod zimną wodą, aż woda będzie przeźroczysta. |
2 Gotowe 30 min | Przepłukany ryż wrzucamy do garnka. Zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. |
3 Gotowe | Odlewamy ryż na sitku i ostatni raz przelewamy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować ryż. Zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1.2 czyli na 0,5 kg odważonego na początku ryżu dodajemy 0,6 litra wody . |
4 Gotowe | Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Przez ok 10 minut od zagotowania. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika i razem z pokrywką okrywamy go ręcznikiem na około 15 minut, aby w tym czasie wchłonął resztę wody. |
5 Gotowe | ZALEWA DO RYŻUDo małego garnuszka wlewamy ocet ryżowy, sól i cukier, |
6 Gotowe | Podgrzewamy, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. UWAGA! Zalewa nie może się zagotować |
7 Gotowe | Ryż z garnka przekładamy na większą miskę - lekko rozpłaszczamy po powierzchni miski. Polewamy zalewą i wszystko delikatnie mieszamy łyżką, |
8 Gotowe | Tak przygotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia. |
9 Gotowe | ZWIJANIE ROLEK SUSHIPrzygotowujemy niewielką miseczkę z zimną wodą, w której będziemy mogli moczyć dłonie przy rozkładaniu ryżu oraz matę bambusową, na której będziemy zawijać rolki sushi. |
10 Gotowe | |
11 Gotowe | |
12 Gotowe | I teraz najważniejszy moment- ZAWIJANIE :) Nie przejmuj się jeśli pierwsza rolka nie wyjdzie idealna, z każdą kolejną będzie łatwiej! :) |
13 Gotowe |
4 Comments Ukryj komentarze
Czy jest ważne w jakim garnku gotujemy ryż?
Można gotować w jakimkolwiek garnku, ważne by miał pokrywę
W przypadku zwykłego garnka bez powierzchni nieprzywierającej trzeba po prostu czasami przemieszać ryż, żeby nam się nie przypalił 
Super przepis
Dziękuję, też go bardzo lubię, bo zawsze wychodzi pyszne!