Blog posts

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą

drugie danie, Obiady, Przekąski

Pieczone ziemniaki to bardzo popularne i proste danie z piekarnika, my proponujemy dziś przepis na ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą. Ziemniaki z piekarnika, które my nazywamy też ziemniakami z blachy, to przede wszystkim duża przystępność w wykonaniu. To również proste składniki, które są w każdej kuchni i spiżarni. Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą nie sprawi zatem w kuchni żadnych problemów.

Jak zrobić ziemniaki pieczone? Ziemniaki z piekarnika w tym wydaniu pokroiliśmy w niezbyt grube plasterki, dzięki temu dość szybko się pieką i ładnie rumienią. Uzupełnieniem ich aromatu i smaku jest prosty w wykonaniu farsz, który zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że nałożysz go na upieczone już ziemniaki i jeszcze chwilę potrzymasz w piekarniku. Łatwo, pysznie i jeszcze pachnie w całym domu!

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą to pomysł również na podwieczorek, doskonałą przystawkę lub imprezową przekąskę. Bardzo ładnie prezentują się na półmisku i z pewnością będą ozdobą stołu. Poza tym pieczone ziemniaczki są naprawdę pyszne i bardzo szybko z talerzy znikną.

Aby zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika należy również zaopatrzyć się w dobrej jakości bulwy. Nie powinny być zielone ani mocno uszkodzone. Jeśli to możliwe, wybierzmy do tego przepisu ziemniaki o mniej więcej jednakowej wielkości. Będą wówczas ładnie się prezentować. Po pokrojeniu na plasterki można posmarować niewielką ilością oleju. Wtedy ładniej będą rumienić się w piekarniku. Zapraszamy na przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku i bardzo polecamy!

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą


Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą 

Składniki: 

  • ziemniaki duże: 4 – 5 szt.
  • kiełbasa np. krakowska: 100 g
  • czerwona papryka: 1 szt.
  • żółty ser: 100 g
  • śmietana gęsta: 2 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • sól: 1/4 łyżeczki
  • czarny pieprz: 1/4 łyżeczki
  • odrobina zieleniny

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą


Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą

Przygotowanie: 

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w 2 cm plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Kiełbasę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku.

Po 15 – 20 minutach sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki już są miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy ostrożnie blachę. Na każdy plasterek ziemniaka nakładamy porcję nadzienia. Następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 – 8 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na ziemniaki z piekarnika. Polecamy: pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem, pyszne ziemniaki czosnkowe, ziemniaki panierowane oraz doskonałe ziemniaki gyros.

Życzymy smacznego!

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą

Napisz komentarz