Pieczone ziemniaki to bardzo popularne i proste danie z piekarnika, my proponujemy dziś przepis na ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą. Ziemniaki z piekarnika, które my nazywamy też ziemniakami z blachy, to przede wszystkim duża przystępność w wykonaniu. To również proste składniki, które są w każdej kuchni i spiżarni. Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą nie sprawi zatem w kuchni żadnych problemów.
Jak zrobić ziemniaki pieczone? Ziemniaki z piekarnika w tym wydaniu pokroiliśmy w niezbyt grube plasterki, dzięki temu dość szybko się pieką i ładnie rumienią. Uzupełnieniem ich aromatu i smaku jest prosty w wykonaniu farsz, który zrobisz w kilka minut. Wystarczy, że nałożysz go na upieczone już ziemniaki i jeszcze chwilę potrzymasz w piekarniku. Łatwo, pysznie i jeszcze pachnie w całym domu!
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą to pomysł również na podwieczorek, doskonałą przystawkę lub imprezową przekąskę. Bardzo ładnie prezentują się na półmisku i z pewnością będą ozdobą stołu. Poza tym pieczone ziemniaczki są naprawdę pyszne i bardzo szybko z talerzy znikną.
Aby zrobić pyszne ziemniaki z piekarnika należy również zaopatrzyć się w dobrej jakości bulwy. Nie powinny być zielone ani mocno uszkodzone. Jeśli to możliwe, wybierzmy do tego przepisu ziemniaki o mniej więcej jednakowej wielkości. Będą wówczas ładnie się prezentować. Po pokrojeniu na plasterki można posmarować niewielką ilością oleju. Wtedy ładniej będą rumienić się w piekarniku. Zapraszamy na przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku i bardzo polecamy!
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą
Składniki:
- ziemniaki duże: 4 – 5 szt.
- kiełbasa np. krakowska: 100 g
- czerwona papryka: 1 szt.
- żółty ser: 100 g
- śmietana gęsta: 2 łyżki
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 1/4 łyżeczki
- czarny pieprz: 1/4 łyżeczki
- odrobina zieleniny
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i kiełbasą
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w 2 cm plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Kiełbasę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku.
Po 15 – 20 minutach sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki już są miękkie. Jeśli tak, wyjmujemy ostrożnie blachę. Na każdy plasterek ziemniaka nakładamy porcję nadzienia. Następnie ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 – 8 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na ziemniaki z piekarnika. Polecamy: pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem, pyszne ziemniaki czosnkowe, ziemniaki panierowane oraz doskonałe ziemniaki gyros.
Życzymy smacznego!