piątek, 8 stycznia 2021

Łazanki z kiełbasą

 

Zima to czas pewnego sprawdzianu dla każdego organizmu, jak jest zabezpieczony w warunkach mniej korzystnej aury i zwiększonego ryzyka infekcjami. Dlatego warto przygotowując posiłki, dodawać do nich takie składniki, które oprócz walorów smakowych pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia i mowa tutaj oczywiście o czosnku! Ponadto zimowe potrawy powinny sycić i jednocześnie nie być zbyt skomplikowane. Z tych względów zrodził się w mojej głowie pomysł na szybką potrawę, jaką są łazanki z kiełbasą, czosnkiem i kminkiem.

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

150 g makaronu typu łazanki

1 mała kapusta

1 cebula

500 g kiełbaski   śląskiej

1 łyżka masła

2 łyżki koperku

1 łyżeczka kminku

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz



Przygotowanie:




Makaron gotujemy wg uznania.

 

Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone kiełbaski i poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem czosnku, kminku i bulionu.

 

Dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy do smaku.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz