piątek, 8 stycznia 2021

Pączki serowe


Popularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada.

Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. To ser ze Strzałkowa. Jest rewelacyjny nawet do serników.


 Ekstrakt pomarańczowy robiłam sama jeszcze w roku ubiegłym na bazie spirytusu. Spokojnie można dodać samego spirytusu.

Polecam chociaż to niekonieczne, użycie świeżej mięty. Wrzucałam gałązki mięty między smażące się pączki. Kiedyś już to robiłam przy smażeniu faworków. Efekt zapachowy niesamowity! W pewnym stopniu maskują zapach smalcu, poza tym są chrupiące i świetnie smakują. Co zaskakujące nie da się ich spalić i trzymamy je w tłuszczu do chwili aż staną się przezroczyste. Polecam!. Aha, pączki  najlepsze są na drugi dzień!


Pączki serowe

22. 01.2016  |  08:10

Składniki

  • 350g białego sera śmietankowego,
  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
  • 300g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200g gęstej śmietany 30%, może być i 18%,
  • 1-2 łyżki ekstraktu pomarańczowego, użyłam domowej roboty,
  • garść pokruszonych płatków migdałowych,
  •  2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej w syropie,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli.

Dodatkowo

  • Smalec do smażenia, około 1kg,
  • łyżka do lodów lub zwykła,
  • żeliwny wok do smażenia lub garnek z grubym dnem,
  • 1 doniczka świeżej mięty, niekoniecznie ale polecam,
  • Papierowe ręczniki,
  • cukier puder do posypania.


1. Ser miksujemy ze śmietaną, żółtkami, ekstraktem pomarańczowym na jednolitą masę.

2. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy łyżką do połączenia.

3. Następnie skórkę pomarańczową, płatki migdałowe i sól.

4. Gotowe ciasto powinno być dość gęste i lepiące.

5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek dokładnie mieszamy.

6. Smalec rozpuszczamy w garnku. Robimy próbę z kawałkiem ciasta, sprawdzając czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę.

7. Metalową łyżkę maczamy w tłuszczu i nabieramy nieduże kawałki ciasta i delikatnie wrzucamy na gorący tłuszcz.

8. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe pączki układamy na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print