Cytrynowe ciasteczka

Jeśli lubicie ciasteczka z kwaskowatym posmakiem, to ten przepis jest dla Was idealny. A skoro już pawie weekend to coś do kawy by się przydało :)

Składniki:

- 100 g masła

- 3/4 szklanki cukru

- 1 jajko

- 2 łyżki soku z cytryny

- skórka z 1 cytryny

- 2 szklanki mąki 

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- szczypta soli

- 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do miski wkładamy miękkie masło i miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Miksujemy aż powstanie puszysta masa. Do masy porcjami dodajemy suche składniki i delikatnie miksujemy. Masę formujemy w całość i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rolujemy, tniemy w plasterki i formujemy ciasteczka. Pieczemy je 10 minut w 180 C. 





Komentarze

Prześlij komentarz