Blok waniliowo-bakaliowy

Witam wszystkich moich czytelników w Nowym Roku:))

Blok waniliowo-bakaliowy, to mocno bakaliowa słodka przekąska. Pięknie i apetycznie wygląda i taka jest:)Smakiem przypomina białą czekoladę z bakaliami. Im więcej damy bakalii o różnych smakach tym bardziej smaczny wyjdzie blok. Najlepiej robić na noc i wtedy możemy bez problemu pokroić na kawałki. Blok waniliowo-bakaliowy z powodzeniem może zastąpić czekoladę, batoniki czy inne słodkości. Polecam i zapraszam po szczegółowy przepis:)

Składniki

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 ml wody
  • cukier waniliowy
  • 300 g mleka w proszku
  • 50 g orzeszków prażonych , Ja dodałam miodowe
  • 50 g pistacji
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 40g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek

Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wodę, cukier waniliowy, wymieszać. Ponownie podgrzać do rozpuszczenia składników.

Do miski wsypać mleko w proszku, dodać posiekane bakalie( trochę odłożyć do ozdobienia wierzchu), dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone masło z cukrem i połączyć składniki.

Małą foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Posypać dekoracyjnie posiekanymi pistacjami, orzeszkami i pozostałymi bakaliami. Wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Kroić w plastry lub kostkę. Pokrojony w plastry zapakowany w celofan to doskonały pomysł na słodki upominek zamiast czekolady:))

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *