Tort Kanapkowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tort kanapkowy jest tradycją w krajach skandynawskich. Warto jednak przemycić ten pomysł do swojego polskiego domu, przekąska sprawdza się podczas każdej okazji!

Tort kanapkowy nie jest trudny do wykonania. Zanim zaczęłam go robić w swojej kuchni zaciągnęłam języka jak go przygotować u moich znajomych ze Szwecji.
I tak na moim blogu możecie znaleźć trzeci już tego rodzaju wyrób. Pomysł sprawdził się, przekąska jest idealna na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Moje pierwsze torty kanapkowe były dość duże, ten zrobiłam z 16 kromek chleba i w tortownicy 18 cm średnicy. Fakt, musiałam docinać kromki by wyłożyć dokładnie każdy blat, ale później, gdy tort odstoi i najdzie smakami, to nie rozpada się podczas krojenia.
Masy do tortu można samemu modyfikować i wymyślać. Trzymam się tylko jednej zasady, by do każdej masy dodać albo odrobinę majonezu albo serek typu almette. Jak najbardziej sprawdzą się serki smakowe, to one też mogą podsunąć pomysł na masę do tortu kanapkowego.

Składniki potrzebne do zrobienia tortu kanapkowego:

16 kromek pieczywa tostowego
2 serki typu almette (o dowolnym smaku ok.130g każdy)
20 dkg krewetek do masy
20 dkg krewetek koktajlowych do wyłożenia na górę tortu
1/2 ogórka szklarniowego
4 jajka
szczypiorek
rzodkiewki
starty drobno żółty ser
majonez
kiełki

Wykonanie:

Masa krewetkowa:

  • Krewetki oczyściłam, zdjęłam pancerzyki i wyciągnęłam jelitka. Na rozgrzanym maśle podgrzałam posiekany drobno czosnek i dodałam krewetki, smażyłam do momentu aż zmieniły kolor ok. 5 minut, w między czasie przekręcałam je na drugą stronę. Po tym czasie zdjęłam je z patelni i ostudziłam. Pokroiłam na drobne kawałeczki i dodałam 2 łyżki majonezu.

Masa ogórkowa:

  • Połówkę ogórka szklarniowego pokroiłam w drobną kostkę, dodałam połowę opakowania serka, miałam akurat serek o smaku ogórkowym.

Masa jajeczna:

  • Jajka ugotowałam na twardo, obrałam ze skorupek i rozdrobiłam widelcem, dodałam 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu i przyprawiłam do smaku solą.

Następnie:

  • Odkroiłam skórkę z kromek chleba
  • 4 kromki wyłożyłam na dno tortownicy
  • Wyłożyłam całą masę z krewetek i przykryłam następnymi 4 kromkami.
  • Wyłożyłam masę ogórkową i przykryłam następnymi 4 kromkami pieczywa
  • Wyłożyłam masę jajeczną i przykryłam 4 kromkami.
  • Całość otynkowałam całym opakowaniem serka wymieszanym z 2 łyżkami majonezu. Ozdobiłam rzodkiewką, żółtym serem, krewetkami, szczypiorkiem i kiełkami.
5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
3 lat temu

oo jak fajnie wygląda

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Taki kanapkowy tort to świetny pomysł i chyba sprawdzi się na każdej imprezie. Dzięki za inspirację, pomysł wykorzystam przy najbliższej okazji

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x