Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Holandia / The Netherlands Obiad /Dinner

Grochówka

Holenderska grochowka

Grochówka Holenderska czyli Snert

Holenderska grochowka

Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu.

Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie grochu. 

Grochowka

W związku z tym, że grochówka jest znana na całym świecie, nie mogło zabraknąć jej również w Holandii. 

Prawdopodobnie Snert pojawił się w Holandii ok. XVI wieku, po bardzo srogiej i surowej zimnie. Do dziś kiedy mróz mocno złapie i wodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki. 

Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-. 

Zupa grochowa

Na zakończenie, niech słowo Snirten, będzie puentą moje przydługiej wypowiedzi. 

Życzę Ci smacznego. 

  • ? – 4-6
  • ⏰ – 100-120 minut
  • ?? – Holandia

Co potrzebujesz by zrobić Snert

  • 300 g suszonego zielonego groszku
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 300 g chorizo
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 łodygi selera
  • 1 duży ziemniak
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 0/5 selera
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • Woda

Jak zrobić Grochówkę

  • Suszony groszek wypukaj pod bieżącą wodą i włóż do rondla.
  • Dodaj boczek i polędwicę, wlej bulion i tyle wody, by przykryć całość.
  • Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ok. 90 minut.
  • W międzyczasie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je i połóż na desce.
  • Dodaj warzywa do rondla, w razie potrzeby dodaj wody, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Mięso pokrój na małe kawałki, chorizo pokrój w talarki.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej.
  • Wrzuć mięso z kiełbasą i podsmaż.
  • Miękkie warzywa w zależności, jaką chcesz konsystencję, możesz ugnieść lub zblendować.
  • Teraz dodaj mięso z patelni, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  • Grzej grochówkę, cały czas mieszając, aż będzie dość sztywna, by łyżka stała na baczność.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję.

Warzywa i mieso

Oczywiście to nie jedyne danie z Kuchni Holenderskiej, które znajdziesz na mojej stronie.

Snert

W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebook, gdzie amatorzy i zawodowcy dzielą się swoimi przepisami, chciałbym Cię tam zaprosić.

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

6 komentarzy

  1. Agata :

    Znakomicie ???

    1. Dziękuję Ci bardzo ?

  2. Janina Kolodziej :

    Bardzo superowa grochówka i tresciwa ????

    1. Oj bardzo treściwa ?

  3. Beata :

    Snirten ??? zupa palce lizać ?

    1. I sztywna ?❤️

Skomentuj

[instagram-feed]