Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji?

/ 0

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać?

Polewa na ciasto
Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe – z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, a także te z dodatkiem śmietanki, masła lub – w wersji dla wegan – napoju sojowego. Polewy mogą mieć również inny smak niż czekoladowy. Nie mniej pyszne są te o smaku karmelowym, cytrynowym, kokosowym czy migdałowym. Coraz popularniejsze stają się też błyszczące polewy, które prezentują się niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną!

Jaka polewa do ciasta?

Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy.

Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej czekolady i śmietanki będzie również idealna na ciasta przygotowywane z myślą o dzieciach, np. urodziny, ale także na różnego rodzaju tarty z owocami, także te o smaku kakaowym.

Wśród intensywnie czekoladowych polew znajdziemy też te dla wegan. W tym przypadku potrzebujemy jedynie gorzkiej czekolady i mleka sojowego. Pamiętajmy, że pomysłów na ciasta wegańskie  wciąż przybywa, dzięki czemu weganie mogą cieszyć się m.in. smakiem sernika w postaci tofurnika, keksem, ciasteczkami, tartami, muffinkami czy torcikami!

Polewy – jak je robić?

Choć polewy przygotowuje się szybko i niezwykle łatwo warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach, dzięki którym zarówno ich smak, jak i konsystencja będą idealne.

Nieraz zdarza się, że polewa nie zastyga. Dlaczego tak się dzieje? Powodem jest najczęściej zbyt duża ilość mleka lub śmietanki. Gdy polewa jest zbyt rzadka trzeba dodać do niej czekoladę i ponownie ją podgrzać.

W innym przypadku może się zdarzyć, że polewa czekoladowa odchodzi od ciasta. To z kolei może oznaczać, że wierzch ciasta ma mało porowatą strukturę. Dobrym sposobem jest w tym przypadku delikatne ścięcie wierzchu biszkoptu przed wylaniem polewy. Szukasz wskazówek jak zrobić dobrą polewę? Znajdziesz je na stronie https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-polewe-czekoladowa.

Co zrobić, by polewa nie była twarda? W tym przypadku trzeba dodać do niej śmietanki lub mleka. Polewę po polaniu należy delikatnie rozsmarować. W momencie gdy jest jeszcze niezastygnięta można udekorować ją dodatkowo np. bakaliami, owocami lub gotowymi ozdobami z cukru.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *