środa, 6 stycznia 2021

Tiramisu czekoladowo-pomarańczowe


Pomysł na deser w pucharkach - tiramisu z kremem czekoladowym i biszkoptami nasączonymi sokiem pomarańczowym. Deser prosty i szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany mocno schłodzony.


Składniki na 4 porcje:
100 g biszkoptów
1 opakowanie śmietany 30% (200 ml)
1 opakowanie serka mascarpone (250 ml)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
3-4 pomarańcze


Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder i gorzkie kakao. Całość ze sobą zmiksować, aż do utworzenia gęstego kremu. Z pomarańczy wycisnąć sok. Biszkopty nasączyć przygotowanym sokiem. Do pucharków nakładać naprzemiennie nasączone biszkopty i krem czekoladowy. Uwaga: każdorazowo warstwę kremu posypać gorzkim kakao (oprócz wierzchu deseru!). Tiramisu wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Przed podaniem, wierzch deseru posypać gorzkim kakao. 

Przygotowywanie kremu

Składanie tiramisu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz