Czerwona kapusta duszona z suszonymi śliwkami

Czerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek!

Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze.

Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem i goździkami oraz dodatkiem pozostałych po świętach suszonych śliwek. Spróbuj, może i Tobie posmakuje.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 10-12 suszonych śliwek
  • sól, pieprz
  • 5 goździków
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka smalcu/masła klarowanego
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  • kapustę obierz ze zwiędłych liści, podziel na ćwiartki i poszatkuj
  • w garnku, w którym będziesz dusić kapustę, rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj przygotowaną kapustę, pokrojone na plasterki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) jabłko, przyprawy, podlej wodą i duś około 25 minut do miękkości
  • pod koniec duszenia dodaj pokrojone na paseczki śliwki i ocet 
  • podawaj na ciepło

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *