Chrupiące pieczarki w serowej panierce

Pieczarki w serowej panierce to banalnie prosty pomysł na pyszną i chrupiącą przystawkę. Wyśmienicie smakują podane z domowym sosem czosnkowym lub ulubionym ketchupem. Smaczna przystawka która umili niejedno spotkanie rodzinne lub imprezę :).

Składniki:

  • 500 gram pieczarek
  • 4 jajka
  • ok 70 gram sera żółtego w kawałku
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  • obmyte pieczarki obieramy i odcinamy ogonki,
  • do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je przy pomocy widelca, dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie słodką paprykę. Mieszamy jajka z mąką i startym na drobnych oczkach tarki serem aż powstanie jednolita ciasto/masa.
  • pieczarki maczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej,
  • opanierowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż będą rumiane z obydwu stron, ( ja smażyłam pod przykryciem),
  • usmażone pieczarki przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu a następnie przekładamy na półmisek.
  • podajemy z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *