Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kapuśniak domowy

kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak domowy.


Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty.

    Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem.

Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.

Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak:

  • około 300g wędzonych żeberek wieprzowych
  • pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki
  • 500g kiszonej kapusty, odciśniętej
  • 1 duża cebula, posiekać
  • kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami
  • około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę
  • sól, pieprz, kminek do smaku
  • liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie)

Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty:


Krok 1.
  • Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą i ugotować wywar.
  • Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminek i szybko obgotować na silnym ogniu bez przykrycia (w oddzielnym garnku.
Krok 2.
  • Ugotowany wywar z żeberek przecedzić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości (powinny być lekko rozgotowane).
  • Na patelni stopić tłuszcz ze skwarkami i podsmażyć na rumiano posiekaną cebulkę.
  • Obrać mięso od kości.
Krok 3.
  • Wywar z ziemniakami połączyć z ugotowaną kiszoną kapustą, zrumienioną ze skwarkami cebulą oraz mięsem obranym z kości. Kapuśniak posolić, dodać świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i ewentualnie tymianku.
Gotowy domowy kapuśniak na wędzonych żeberkach przelać do wazy. Podawać z chlebem lub ugotowanym żółtym grochem.

Mam nadzieję, że przepis na domowy kapuśniak spodoba się Tobie i twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie 😊

Miłego gotowania! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger