stycznia 04, 2021

Pieczona owsianka dyniowa z cynamonem

zapiekana owsianka z dynia

 Wracamy po świątecznych ekscesach do rzeczywistości, też tej kulinarnej, więc na śniadanie wjeżdża owsianka. Ale nie klasyczna gotowana owsianka, ale pieczona owsianka z dodatkiem pure z dyni i cynamonu. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś owsianki w tej formie ale jest to hit. Można ją zapiekać z różnymi dodatkami, z bananami, jabłkiem gruszkami. Owsianka w tej formie jest gęsta i zbita i trochę przypomina ciasto, ja podaję ją zwykle gorącą z piekarnika z zimnym jogurtem. Taka owsianka rano ma dodatkową zaletę (oprócz tej niewątpliwej smakowej)- wymieszane składniki wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut i w tym czasie możemy spokojnie wykonywać inne poranne czynności, kąpiel, ubieranie, dobudzanie dzieci... bez ryzyka, że zapomnimy zamieszać i owsianka na ogniu się przypali. I potem myk, wyjmujemy gorącą, pachnącą zapiekankę owsianą i mamy pyszne śniadanie.

Do tej wersji owsianki potrzeba pure z dyni, więc warto upiec dynię wcześniej,  zmiksować i zmrozić w małych pojemnikach - można ją potem wykorzystywać też do ciast, zup czy sosów.

Pieczona owsianka dyniowa z cynamonem

Składniki: 

1 szklanka pure z dyni ( żeby przygotować pure z dyni należy upiec kawałek dyni w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 50 minut i zblendować)

4 łyżki cukru

2 jajka

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta soli

⅔ łyżeczki proszku do pieczenia

1 i ⅓ szklanki mleka

2 szklanki płatków owsianych górskich

masło do wysmarowania formy

 Wykonanie: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do misko dodać pure z dyni, cukier, sól, mleko i jajka- wymieszać trzepaczką.

W drugiej misce wymieszać płatki z proszkiem, przełożyć do mokrych składników i dobrze wymieszać.

Ten etap można wykonać poprzedniego dnia i mieszankę zostawić w lodowce, potem rano to przyspieszy sprawę.

Formę do zapiekania wysmarować masłem, przelać ciasto, piec 35-40 minut.

Podawać z jogurtem. 

 

 

Przepis ze strony Cooking for Emily

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger