Prosto i obłędnie pysznie. Prosto bo grzanki z pastą jajeczną są banalne w przygotowaniu. Obłędnie pysznie bo z pastą jajeczną nie może być inaczej. Grzanki są chrupiące, frapujące i idealne na poranne śniadanie.

Te grzanki to dowód na to że, prostota i klasyka zawsze się obronią. Do pasty użyłam obranych ze skóry kiszonych ogórków, a w roli dodatków moja ulubiona kombinacja rukola, bazylia, szalotka i rzodkiewka. Całości dopełnia świeżo mielony pieprz.

INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE i/LUB KOLACYJNE:
  NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE  
  CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE  
  BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM  
  CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ  
  OMLET Z BRZOSKWINIAMI ALFREDO CYNAMONEM KURKUMĄ I CHILI  
  CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ  
  SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA  
  GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU  
  NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI  
  KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ  
  NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI  
  SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ  
GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

Grzanki z pastą jajeczną:
– Idealne na poranne śniadanie
– Proste i obłędnie pyszne
– Nieoczywista poezja smaków
– Zdrowe i szybkie
– Z świeżo mielonym pieprzem dla wyrazistości

GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

ILOŚĆ PORCJI: 2 / 10 – 12 grzanek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT

CO POTRZEBUJESZ:

– 3 jajka
– Kiszone ogórki średniej wielkości – 2 sztuki
– Szczypiorek drobny – pęczek
– Szalotka
– Majonez 2 łyżki
– Rzodkiewka – 2 sztuki
– Bazylia świeża – kilka listków
– Rukola – kilka listków
– Pieprz do smaku
– Sól do smaku

PRZEPIS:

1. Jajka ugotuj na twardo. Aby nie stały się brzydkie z szarą otoczką wokół żółtka gotuj około 8 minut od zagotowania wody. Gotowe drobno posiekaj i przełóż do miski.

2. Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również w kostkę połowę cebuli szalotki. I dodaj do jajek. Drugą połówkę szalotki, pokrój w pióra do podania grzanek.

3. Do pasty wrzuć posiekany drobny szczypiorek. Posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj.

4. Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron.

5. Rzodkiewki pokrój w plasterki i na ćwiartki.

6. Nakładaj na grzanki po porcji pasty jajecznej. Dołóż rukolę, bazylię, kilka ćwiartek rzodkiewki oraz pozostałe pióra szalotki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.

GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

Czas przygotowania20 minuty
Czas gotowania10 minuty
Porcje: 2 10-12 grzanek
Autor: Globus Kulinarny

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • Kiszone ogórki średniej wielkości – 2 sztuki
  • Szczypiorek drobny - pęczek
  • Szalotka
  • Majonez – 2 łyżki
  • Rzodkiewka – 2 sztuki
  • Bazylia świeża – kilka listków
  • Rukola – kilka listków
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku

PRZEPIS

  • Jajka ugotuj na twardo. Aby nie stały się brzydkie z szarą otoczką wokół żółtka gotuj około 8 minut od zagotowania wody. Gotowe drobno posiekaj i przełóż do miski.
  • Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również w kostkę połowę cebuli szalotki. I dodaj do jajek. Drugą połówkę szalotki, pokrój w pióra do podania grzanek.
  • Do pasty wrzuć posiekany drobny szczypiorek. Posól i popieprz do smaku. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj.   
  • Bagietkę pokrój na kromki i grilluj na suchej rozgrzanej patelni do zarumienia z obu stron.  
  • Rzodkiewki pokrój w plasterki i na ćwiartki.
  • Nakładaj na grzanki po porcji pasty jajecznej. Dołóż rukolę, bazylię, kilka ćwiartek rzodkiewki oraz pozostałe pióra szalotki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.
GRZANKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

SMACZNEGO!