Sałatka jarzynowa po żydowsku to przepis na danie, którym chciałam się z wami dziś podzielić.

Ta sławna sałatka znana jest pewnie każdemu, bo tradycyjnie pojawia się kilka razy do roku na naszych stolach przy okazji świąt, uroczystości i imprez rodzinnych. Jest smaczna, tania, z łatwo dostępnych składników, wegetariańska i sycąca.

Dzisiaj prezentuję wam wersję Fani Lewando, która przygotowałam z przepisu z książki „Dietojarska kuchnia żydowska”. Autorka przed wojną prowadziła w Wilnie popularną Dietojarską Jadłodajnię serwującą specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Wedle historii z tej książki – gotowała zdrowo, łącząc nieoczywiste smaki, mając świadomość, że dieta wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie. Podobno jej kunszt kulinarny był szeroko znany i zaproponowano jej by wypłynęła w ekskluzywny rej na statku Batory jako szefowa kuchni. Tuż przed wojną wydała książkę kucharską, która po latach została odnaleziona na targach antykwarycznych. Polecam bardzo tą pozycję. Znajdziemy tu przepisy na sałatki, zupy, kotlety, naleśniki, omlety, kasze, kugle, czulenty, latkes, desery. Wydawnictwo Znak.

 

 

PRZEPIS SAŁATKA JARZYNOWA PO ŻYDOWSKU
Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 10 marynowanych grzybów
  • 50g groszku
  • 200g bobu
  • 1 cytryna
  • sól
  • majonez

 

Jak zrobić sałatka jarzynowa po żydowsku:

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, marchewki i selera.
  2. Następnie kroimy w drobną kostkę ugotowane i ostudzone warzywa.
  3. Potem kroimy w kostkę ogórki, grzybki marynowane, jajka ugotowane na twardo.
  4. Zaraz potem dodajemy ugotowany bób, groszek.
  5. Następnie doprawiamy wszystko sokiem z cytryny i solą.
  6. Potem mieszamy wszystko z majonezem i doprawiamy do smaku.