Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku 🙂
Składniki
4 szt prasowanych glonów nori
250 g ryżu
sos do ryżu:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
dodatki:
łosoś wędzony
serek kremowy
ogórek
paluszki surimi
awokado
papryka
czarny sezam
do podania:
sos teryiaki
marynowany imbir
pasta wasabi
Sposób przygotowania
Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.
Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.
Podobnie postąpić z pozostałymi rolkami, zwinąć je z dodatkami w środku, a ryżem na wierzchu i na zwinięte rolki ułożyć plasterki awokado lub łososia i zawinąć w folię. Pokroić i zdjąć folię.
Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego 🙂