Sushi uramaki

Uramaki, czyli sushi z ryżem na wierzchu, a glonem nori w środku 🙂

Składniki

4 szt prasowanych glonów nori

250 g ryżu

sos do ryżu:

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

dodatki:

łosoś wędzony

serek kremowy

ogórek

paluszki surimi

awokado

papryka

czarny sezam

do podania:

sos teryiaki

marynowany imbir

pasta wasabi

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, dodać do ryżu, wymieszać i całość wystudzić.

Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż, posypać sezamem, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.

Podobnie postąpić z pozostałymi rolkami, zwinąć je z dodatkami w środku, a ryżem na wierzchu i na zwinięte rolki ułożyć plasterki awokado lub łososia i zawinąć w folię. Pokroić i zdjąć folię.

Podawać z sosem teryiaki, pastą wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego 🙂

DSC_0492

Dodaj komentarz