Kruche ciastka migdałowe z 5 składników

Kruche ciastka migdałowe z 5 składników

Danie Deser, Na imprezęTrudność Proste
Porcje

35

ciastek
Czas przygotowania

7

minut
Czas chłodzenia

1

hour 
Czas pieczenia

17

minut

Składniki

  • Ciasto
  • 200 gramów mąki pszennej

  • 120 gramów zmielonych migdałów

  • 80 gramów cukru pudru

  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukru waniliowego

  • 170 gramów margaryny

Przygotowanie

  • Zagnieć szybko ciasto z margaryny, mąki, pasty waniliowej, cukru pudru i migdałów. Włóż do lodówki na godzinę lub dwie.
  • Uformuj kulki wielkości jednego winogrona. Zroluj ciasto dłonią i zakręć końce tak, aby powstał kształt podkowy.
  • Nagrzej piekarnik góra – dół do 170 °C.
  • Włóż przygotowane ciastka do piekarnika i piecz przez ok. 15-17 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i jak będą jeszcze ciepłe możesz oprószyć je cukrem pudrem lub zanurzyć końce w rozpuszczonej czekoladzie (czekoladę możesz rozpuścić w miseczce szklanej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej). Ja i moja rodzina preferujemy bez dodatków ????

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*