piątek, 1 stycznia 2021

Snikers


                                                                         Snikers





   



       

Najlepsze ciasto w moim domu.

Ciasto na zdjęciach zrobiono z podwójnych składników.

Składniki

ciasto

2 żółtka jajek

1 szt jajko

600 g mąka pszenna

1/2 szkl cukier

2 łyżki mleka

3 łyżki miodu

2 łyżeczki soda oczyszczona

200 g margaryny

cukier waniliowy 1 opak

polewa orzechowa

200 gramów orzechy włoskie posiekane:

90 g margaryna

4 łyżki cukier

2 łyżki miodu

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 opak

1 łyżka mąka ziemniaczana

700 ml mleko

dodatkowo:

1 puszka masa kajmakowa

Przygotowanie

CIASTO

Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.

Polewa orzechowa

Wszystkie składniki polewy orzechowej włożyć do rondla i zagotować.

Trzy identyczne blaszki, wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec z pozostałymi w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut każdy, pieczemy ciasto na złoty kolor.

Masa budyniowa

Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu, gorący budyń wyłożyć na upieczony placek.

Składanie ciasta

1.ciasto

2.krem budyniowy

3.ciasto

4.masa krówkowa

5.nakryć plackiem z polewą orzechową.

1 komentarz :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)