Postanowiłam upiec tort na Sylwestra, taki wypasiony, wielosmakowy. Uwielbiam domowe torty, bo mogę w nich łączyć smaki, które akurat lubię. Lubię tort , który przynajmniej zawiera dwie masy do przełożenia. Ba, tort na Sylwestra przełożyłam nawet trzema masami. Każda masa jest inna w smaku. Znajdziecie tu popularny w moich wypiekach curd z marakui oraz malinowy mus. Poza tym ukręciłam pyszny krem bezowo czekoladowy. Cudowne smaki, które tworzą świetną, smakową eksplozję. Wylizałam wszystkie miski! He, he… Nie wiem czy jeszcze będę miała ochotę na jakiekolwiek ciasto przez najbliższe dni. Jest mi tak słodko!
Kochani, to pierwszy wpis w tym roku, który mam nadzieję będzie dla wszystkich lepszy. Cieszę się, że jesteście ze mną i mam nadzieję, że będzie mnie dalej tak często odwiedzać. Nie ma nic przyjemniejszego dla blogera, kiedy statystyki idą w górę. To oznacza, że to co publikuję lubicie.
Dzisijesze zdjęcia to zdjęcia tortu w przekroju. Tyle z niego zostało po sylwestrowej imprezie. Moje torty zawierają sporo nadzienia. Jak widać na zdjęciu grubośc biszkoptu jest taka sama jak masy, niezależnie czy jest to curd z marakui czy malinowy mus. Nawet warstwa czekolady jest pokaźna. Tort bardzo wszystkim smakował. Dzisiaj ze spokojem zjadłam ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem.
Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny smak świetnie balansuje krem bezowo czekoladowy. Krem jest bardzo słodki i mimo sporej porcji tłuszczu bardzo puszysty. Według mnie to idealny krem czekoladowy do przełożenia tortu.
Tort na Sylwestra
16 porcji, tortownica o śr. 23 cm
Składniki:
Biszkopt z cytrynową skórką
4 jajka
180 g cukru
75 g ziemniaczanej mąki
75 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
skórka otarta z jednej cytryny
tłuszcz do posmarowania,
mąka do oprószenia
Curd z marakui
6 owoców marakui
1 cytryna, sok
1 łyżka kukurydzianej skrobii
50 g cukru
2 żółtka
1 jajko
50 g masła
Malinowy mus
250 g malin
3 listki żelatyny
100 g kremowego twarożku
75 g cukru
200 ml śmietanki kremówki
Krem bezowo czekoladowy
200 g masła, temperatura pokojowa
125 g białek, około 5
200 g cukru
150 g czekolady, roztopionej
Zacznij od pieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli obie formy nie zmieszczą się na raz, to jedną z nich wstaw do lodówki na czas pieczenia pierwszego biszkoptu. Ostudź biszkopty, a następnie każdy podziel na dwa równe placki. W sumie wychodzą 4 placki.
Owocowe kremy
Ugotuj curd. Owoce marakui przekrój na pół i wydrąż zawartość łyżeczką do małego garnuszka. Dodaj cukier. Lekko podgrzej do rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie gotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu „kożucha”. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj malinowy mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny (u mnie mrożone) zasyp cukrem i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenia cukru przez około 10 minut. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w rondelku. Podgrzej i dodaj odciśniętą żelatynę. Zamieszaj i odstaw do schłodzenia. Kiedy mus zacznie się lekko ścinać ubij śmietankę na sztywno, po czym dodaj malinowy mus i twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski.
Krem bezowo czekoladowy
Przygotuj krem bezowo czekoladowy. Białka z cukrem umieść w naczyniu, które można podgrzewać na parze. Mieszaj białka z jajkiem do całkowitego rozpuszczenia. Sprawdź czy cukier już się rozpuścił. Trwa to około 10 minut. Piana staje się ciepła. Mieszaj cały czas balonową trzepaczką. Kiedy cukier jest już całkowicie rozpuszczony zacznij ubijać pianę. Beza powinna być lśniąca i sztywna. Następnie dodaj do bezy po kawałku miękkiego masła. Na koniec dodaj rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę.
Montowanie tortu
Przygotuj paterę na tort. Połóż na środku pierwszy placek i otocz metalową obręczą. Rozprowadź połowę malinowego musu, przykryj drugom plackiem. Następnie rozprowadź całą porcję curdu z marakui i przykryj kolejnym plackiem. Zakończ malinowym musem i dociśnij ostatni czwarty placek. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny.
Zdejmij metalową obręcz i posmaruj wierzch oraz boki tortu kremem bezowo czekoladowym. Resztę kremu napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolnie wybraną tylką. Udekoruj tort rozetkami i physalis. Opcjonalnie możesz udekorować tort czekoladową posypką. Smacznego!
3 komentarze
Piękny torcik ;)
Cudo! A te 16 porcji na jaką wielkość tortownicy się przekłada?
Tortownica ma 23 cm ale tort jest w miarę wysoki.